MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



Ya Allah!!!

Ya Allah!!! Dugaan yg Engkau berikan pada keluargaku sungguh besar. Aku betul2 kecewa bila karaoke dikedai ayah ku dirampas tanpa budi bicara. Kecewa dengan pegawai2 yg datang tanpa belas ehsan sambil ketawa mengambil barang2 karaoke ayahku. Kalo diikutkan hati mmg aku akn amuk hari tue tapi teguran ayahku menyebabkan niat terbantut. Dikenangkan kembali ape kah salah kami berkaraoke, bukan nya kami menbuat maksiat atau mengedar dadah. Rezeki yg halal kami cari tapi dikatekan salah dimata org lain. Adat dunia!!! Ya Allah moga dugaan yg Engkau berikan ini membawa seribu rahmat kapada kami. Amin!!! aku tahu mase pegawai2 itu datang ada seseorng yg ketawa sinis pada ayah aku, biarkan ini masa ayah aku susah masa seseorang itu insyallah akan ada, Allah Maha Berkuasa. Ayah aku didakwa diatas akta hiburan yg agak kabur. Aku sebutkan kabur kerana bila ayah aku dibawa ke balai, tidak satu pun pegawai tersebut menerangkan ape hak2 dan kesalahan ayah aku, cuma mereka mengambil keterangan bersuara ayah aku, seperti penjenayah besar ayah aku dibuat mereka. Manakan tidak yg turun untuk merampas barang2 karaoke dikedai ayah aku bermacam2 pegawai dan pangkat. Boleh dikatekan satu balai turun hari tue. Aku lihat muka ibu dan ayah aku cukup kecewa dan sedih, yelah barang2 tue bukan nye murah, bukan nye dibeli dengan air liur tapi dengan keringat siang malam bertungkus-lumus mencari rezeki. "Biarla along" ibu ku berkate pada ku sambil berair matenya. Aku harap dugaan ini menjadi hati keluarga ku lebih tabah menghadapi dugaan yg akan datang. Ya Allah!!! Aku bertawakal kepada Mu Ya Allah!!! amin!!!

MemanCing!!!

Ketika aku tgh mencari2 benda nak wat kat umah tibe2 satu deringan telephone aku terima dari Alongjoi ajak aku p memancing. Mane taknye die ajak aku, semalam aku bising kat die disebbkan die tak mengajak p memancing jd disbbkan taknak aku bising2 lagi die pun ajak la. Dlm kul 5pm kami trus betolak ke lombong di belakang Taman Jutaria. Sampainye kami disane aku terlihat mmg dah ramai kaki2 pancing dah melabuhkan joran masing2. Tika tersebut aku just mengekori Alongjoi p ketempat yg stratigik tuk memancing. Lengkap dengan 4 joran aku melihat Alongjoi mengisi umpan isi perut ayam ke mata pancing. "Memang expert" kate ku pada Alongjoi. Aku ni tau memancing je tapi bab nak ikat2 atau nak isi umpan ni fail skit. Alhamdulilah dalam pukul 6.30pm Wan Cacing, Eddie, Faizul dan Mea sampai tuk menyertai kami. Cam biase la, bile dan ramai tue mesti kecoh je. "Huh" keluhan aku bile menarik salah satu joran Alongjoi. Rupe2nye dan mengene, ikan keli kire2 berat dlm 2kg dpt aku tarik. Menjerit aku "Waaa...beso Wan!!!". Memang seronok dpt menarik ikan ke darat, rasenye lain. Alhamdulillah Wan Cacing dpt juge hasil nye tapi lagi besar dari aku tarik tadi kire2 4kg jgk ikan keli die bawak naik. Apa lagi Wan mula mendabik dada la. "haha" gelak aku dan kawan2 tgk gelagat nya. Biase la, kalo aku pun akan mendabik dada. Malam menjelang, Mea dan Alongjoi dapt menarik naik jelawat. Aku dan Eddie cume temenung je. Asik tarik sampah naik kedarat je. Tapi hati mula tak sedap, meronta2 nak balik ke kedai. Aku dan Alongjoi pandang sesama sendiri. Mungkin Alongjoi jgk rase tak sedap hati jgk kot. Aku doakan jgn la benda2 yg serius. Amin!!!