MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



Aidilfitri 2011…

IMG_6930

IMG_6921 IMG_6927  Salam Aidilfitri untuk semua rakan-rakan…..moga hari yang mulia ini membawa seribu keberkatan dari Allah…..amin!!!

….chicken sup for me….

hehehe…moh jiwa jiwa skit arini….arereer….last week ago si dia dtg kesini cuti…so planning berjalan n bercuti sama….so aku pun amik cuti about seminggu…hohoho…cuti ngn org tersyg…aje…sonok2…yg paling sonok nye…aku request si dia masak…hohoh….sup ayam!!!!….

resepi dan bahan2 memasak….

ofcoz la ayam kene ade….mase aku beli ayam kat tasco…agak mahal…sebb ayam dia besar…ceh!!…ingat besar sbb byk daging tapi besar sebb byk lemak…so kengkawan…kalo bli ayam…xmo cari besar2 ekk…kecik2 sudah…besar…lemak aje yg byk…silap beli lak aritue…hehe…satu lagi…pagi2 je diorg leh potong..petang2 xmo potong..dem!…malas nye pemalas…

rempah ratus…mcm itu ini…errkk..daun tue….daun ni…errkk??…aku pun tak tau ape si dia beli…yg aku tau…rempah ratus laa…hahahaha….

bawang…bawang putih….halia….

gula….garam….lada sulah….

cara2 memasak….

mula2 panas kan periuk ngn minyak sedkit…..potong bawang halus2…dan goreng….aku tanye si dia…ape sai goreng bwg?…..nak wat bawang goreng la abg oii!!…haha..adess…ni la aku…yg tak penah masuk dapur masuk ke dapur….agak kelam kabut jgk la sebenarnye bila aku ade kat sane….sbb aku kelam…hahahaha….

pastu….angkat balik bawang yg telah di goreng tue tuk last toping last sekali….amik bawang, halia, bawang putih dan ape lagi dlm tue aku lupe yg telah di blend masuk ke dalam tuk di tumis….peh!!…bau tumisan tue menyebabkan aku bersin beberapa kali…tapi sedapp!!…opppss…jap jap…sebelum masuk bahan blend tue…tumis kan bawang dengan rempah ratus tue…hehe…dah rase cukup baek…baru masuk bahan blend….ok ok…(aku tak leh jadi chef ni)…

bila aroma tumis tue da naik…amik ayam yg telah dipotong 16, 15 atau 50 pun boleh…haha….masuk ke dalam periuk….tunggu sehingga ayam mengeluarkan pati….mase tue…leh la letak garam ke…gula ke jika tak cukup rase…errkk?..betul ke?….rase betul la step ni…haha….

tunggu punye tunggu….aku pun p beli air soya tuk di buat minuman….so step pastue aku tak tau….tapi aku tanye si dia…dia ckp…pastu bila dah kuar pati ayam tue…tambah air….masak kembali…selesai…masuk kan bawang yg di goreng tue…dan daun bawang….jeng jeng…siap!!…

rupe2 nye ayah aku yg sental dulu…yg best nye…siap tambah nasik dua kali tuee…hhoho…for ur info…my dad ni x penah mkn byk…paling byk pun mesti sepinggan nasik..itu pun nasik dlm tue separuh jee…tapi kali ni…dua kali…wow…mmg sedap!!…

aku plak…tanpa lengah….terus ke dapur….itadakimasu!!!…..peh!!!!….sedap sungguh!!…huhu…jd tercapai jgk la hajat aku nak merase masakan si dia…hehe…thanks sbb make my wish came true…tuk si dia…saya bg awak 10 bintang!!!…hahaha….

nota geli geleman: tak sabar nak kawin!!!……

Puase…lapar…mengantuk….

huhuhu…..mula nak ucap selamat bepose pada kawan2 yg membace ni…hehe..ade ke?…insyallah ade tue….huhu…bulan pose ni kemalasan melampau dtg mejelma di pintu hati ni..wow!..haha…aje…arerere…..ntah laa…aku x salah kan puase…salah kan diri sendiri kerana malas dan malas…..tapi yg aku heran nye….

bila di opiss je mesti mengatuk tahap gaban nyee….mcm2 perkare aku buat dah…lompat2…buat keje…sampaikan aku amik tugas amoi depan tue buang sampah semate2 untuk hilangkan ngantuk tahap gaban ni….akhir nye aku tewas dan satu opis dengar dengkur aku….arerere..hahaha…tak leh blah rase nyee…..ate mcm mane teman nak buang mengantuk ni….???

aku salah kan aircon!! tapi sebelum2 ni takdelak ngantuk tahap gaban…mengantuk tue ade la…tapi takde la tahap gaban z potong dua ni….arererere….bila duk n sandar skit kat kerusi..mata mesti layu bak teratai yg kering kat tasek aritue mase aku dating ngn si dia…ohhh!!..bahgia nye….haha…alamak…rindu la kat si dia…hope si dia tahu…aku rindu pada muu!!…ohhh!!…ok ok…xmo lari tajuk…arerere….

so….arini aku experiment…minum ali cafe plus++ sahur ni…untuk bagi tenaga agar tak mengantuk….moga menjadi laa….kalo tak jadi..sok aku experiment lagi dgn makan  vitamin plak….arererer…maybe kurang vitamin dan tenaga kot…ummm…u need excersize la bro!!…ajee….

huh!….itu satu bab…bila da tertido…n terbangun…perut mesti mengeluarkan satu bunyi yg buat aku sakit hati…bukan kentut yek adik….arerere…tapi angin lapa…dem!…puase ni mcm2 dugaan kan…baru dugaan cam ni…huuu…ape2 moga experiment aku arini berjaya….gambate famy san!!!….hohhoo…arerer….

SELAMAT BERPUASE!!….xmo x pose yek!!!…

DSC00739

bila borak pasal mengantuk aku teringat peristiwa ni….hope kawan2 jgn drive bila ngantuk ok!!!….alhamdulillah aku ok exident ni…cume trauma sampai sekarang….huuuu!!!!!