MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



aiz batu campur - " tips bagaimana nak kesan kawan anda offline or sembunyi di Yahoo! mesengger

hai..berjumpe lagi di blog monster yg agak suram dan muram....keh keh..but owner die tak suram yek...ceria2 je...ekk..ni tuk en aiz....harap2 dpt sepuluh hinggit....yeaahh!!...opsss...terlalu ceria lak...ok ok..back to tips td....sebenar nya application da ade byk dlm internet cume kite perlu mencari je....ok...begini:

step satu : amik id atau email rakan anda yg anda ingin lihat statusnya

step dua : masuk ke website ini http://ymdetector.net/

step tiga : paste atau taip je id atau email rakan anda itu

step empat : walahh!!!...clik saje...dan dia akan beritahu anda jika rakan anda offline atau invisible


menarik kan....so ape lagi.....komen la byk2....sepuluh hinggit tueeeeeee....hehehe..i lap lap duit!!!.....hehehe...thanks aiz for the games......clik sini kalo nak turut serta main games aiz......

Farish Haiqal


Kala subuh menyinggah kembali, terdengar azan sayup-sayup dikejauhan. Farish Haiqal dgn muka yg sugul bgn utk menunaikan fardu subuh. “Ya Allah, jika benar dia adalah jodoh ku, jika benar dia adalah jiwa ku tautkan kami dan satu kan jiwa kami dgn ikatan yg Engkau redhai” sambil menangis. Hari ini tak seperti biasa, tidak ada sms dari si dia, tidak ada wish morning dari si dia. Farish hari ini cuba mengumpul sisa sisa semangat utk teruskan hidup dihari si dia tiada disisi. “ Relex la bro, bunga bukan sekuntum” kata Abu. Senyum tawar Farish mendengar ceramah kawan nya itu. “Memamg la bunga bukan sekuntum tapi kalo ko da minat bunga yang ini bunga lain ko mana nak pandang bro” Farish bgn terus membayar duit pada antie tokey kedai . Ini lah kedai minum sebelah panggung wayang lama yang selalu dikunjungi Farish dan rakan-rakan. Juga penah Farish membawa si dia kemari. Segar dlm ingatan Farish melihat si dia tersenyum minum air kelapa bersama-sama. Keluhan keluar dari mulut Farish.

Bie….jgn nakal-nakal tau…… Jgn pandang perempuan lain tau kat tempat keje Bie….muaahhh..love u…bunyi sms dari si dia yg dihantar beberapa bulan dulu. Sukar farish utk membuang kesemua sms yg pernah dihantar oleh si dia. Cinta dan kasih sayang nya masih utuh walaupun dia tahu kini si dia sudah mempunyai teman baru. Dibuka akaun Facebook melihat gambar betapa mesra si dia dan teman baru nya itu. Alhamdulillah, moga dikuatkan jodoh antara mereka. Si dia online, digagah jari ingin menaip sesuatu pada si dia tetapi hati terase berat kerana risau akan melukakan si dia. “Biarla, mungkin tgh chat ngn teman baru nya itu”. Offline.

“Farish Haiqal! Kamu baik kemas bilik ini, dah macam sarang tikus mak tgk” jerit ibu Farish. “ Ya, ya mak” dituruti ckp ibunya walau semangat diri masih lemah. Terasa mahu tidur dan tidur supaya ingatan dlm kepala ini cepat hilang. “Peh! Memang bilik aku ni mcm setor dah, bgs jgk mak aku suruh kemas ini” bisik Farish memujuk dirinya. Dibelek surat yg bertimbun di dlm laci terjumpa satu kad raya berwarna pink yg didlm nya terlekat dua anak kunci. Teringat anak kunci ini tertinggal dlm beg si dia semasa dia dtg kemari dulu. “Ya Allah,dugaan Mu!” dibaca kembali poskad berwarna pink itu.

Assalamualaikum,

Kehadapan hubbyku yg jauh dimata tapi dekat dihati (haha ayat skema). Hubby sihat tak? Ade rindu bby tak ari nie? Bby selaly rindu kat hubby…kalau leh nak selalu peluk-peluk hubby….rindu sgt-sgt….cyg ni first kad yg bby bagi kat cyg kan? Simpan leklok tau…kenangan nie..urm…cemana nak jumpa lagi..3 bln bby cuti…lama tue…hubby jgn nakal-nakal tau…bby ade spy merate-rate….hehe….hubby bln 11 nanti insyallah rumah baru bby siap…cyg dtg la…leh cat rumah sama-sama….da lama nak buat benda-benda cam tue ngn hubby….isk..ni kad raya kan, melalut plak benda lain. Huhu cyg, bby minta maaf byk-byk kalau selama ini kite kenal nie bby byk sakitkan hati hubby…wat hubby sedeh ke…bby tau bby byk wat hubby sedeh…bby wat cam tue sbb bby syg sgt-sgt kat hubby…bby xleh bygkan hidup bby kalo hubby takde…hubby sorang je yg betul-betul syg bby…time kasih tuk segala-galanya…I love u for life. Nothing could ever change my love for you….muaahmuaahmuaah! dah tak leh tulis panjang-panjang..cyg bila dpt kad ni msg bby tau. Kirim salam kat mak, ayah,adq nor dan angah…cyg, bila kite leh raye same-sama kan? Selamat hari raya cyg…maaf zahir dan batin.

Daripada

Hunny hubby eternally

Dihidupkan skuternya, berbekalkan perasaan sedih dlm hati nya dia terus menuju kearah destinasi yg di pun tidak ketahui. Air mata mencurah-curah “Ya Allah, kenapa begitu berat rasanya utk aku melupakan nya, aku benar ingin redha apa yg terjadi namun aku masih belum sedia melepaskan nya, Ya Allah berikan aku kekuatan utk meneruskan hidup ini.” Farish tiba di satu destinasi yg dia sendiri tidak ketahui. Ikutkan saja gerak hati dan golek tayar moto skuternya itu. Kini dia berdepan dgn suasana yg begitu aman dan tenteram. Jiwanya bagai diberi bius, hilang rasa sakit dan sensara, terpegun dgn keindahan yg ada didepan mata farish terus memandang dan terus menjamah keindahan yg ada. Bep! Bep! Farish mengeluarkan telepon bimbit nya lalu dibaca sms yg sampai. Dari : 143143, “ Cinta dan kasih sayang pada manusia hanya sementara, benar ianya perlu dlm kehidupan tapi ingatlah cinta dan kasih sayang pada Allah adalah cinta yg hakiki” .End massage. Tersentak Farish membacanya macam dirancang-rancang pula sms ini. Mungkin ini kebetulan, tetapi seperti org yg baru bgn dari tidur Farish mula sedar dan memahami keadaan. Selama ini dia lupa cinta kepada Allah itu paling perlu. Dia lupa selama ini dia leka dgn keasikan duniawi sehingga cinta nya pada akhirat langsung tiada.

“Ya Allah, aku sedar sekarang, aku akui sekarang, walau aku menunaikan fardu Mu tetapi hati ku dan niatku tidak langsung kearah Mu. Ya Allah, ampunkan hamba Mu ini, ampunilah dosa-dosa yg telah aku lakukan.” Farish terduduk sambil matanya masih lagi menjamah keindahan yg ada. Ditatapi puas-puas keindahan yg dipertontonkan padanya.

“Bismillahirahmanirahim, moga permulaan ini akan mengubah diriku kepada yg lebih dan lebih baik” Farish Haiqal kini tidak lagi sugul dan kecewa seperti dahulu. Senyumnya kini sentiasa terukir “senyum itu kan sedekah” ujar farish jika ditegur kenapa selalu senyum. Farish kini menjumpai cintanya yg sejati. Cinta yg sentiasa dicari-carinya. Cinta pada Allah, cinta pada Rasulnya, cinta pada ibubapanya, cinta pada adik-adiknya dan juga cinta si dia teman baru nya.

Daddy cOOL......yeahh!!!

Daddy...daddy cOOL...huhu...entri khas utk my ayahanda...i lap lap u la big bos....kalo kawan2 nak tau ni la tokey Najib Conner kat Batu Gajah ni...huhu...org yg sentiasa disegani dan pendiam....tapi dulu...huhu..mase aku kecik2 dulu...kalo aku nakal or buat jahat ...waa..ayahanda aku ni mmg garang org nya...korang tgk misai die pun da tau....huhu.....kalo tak kene rotan or kene ikat kat pokok mangga belakang umah..(Waa...kenangan pahit tueee)...mmg tak sah....haha...kalo dulu ayah aku garang n tegas tapi kini garang nye takde daa...sbb anak2 pun da besar....x kan nak kene rotan lagi kot..waaa..xmo2..sakit oOOo...hehe.....kini ayah lebih byk luangkan masa ngn my mum....waa...tiap kali diorg p kedai n kuar jalan2..mesti baju nye sedondon..waa..romantik betul ayah n my mum...hehe..aku lak jelez....




Mohd Najib Bin Hj Abd Ghani

Smart tak my ayahanda...huhu...ni la org yg aku akn hormati sampai bila2....ni la org yg akan aku berada disisi sampai bila2.....dimana ayah aku berada..disitu akan aku ada....sbb dulu masa aku kecik2 ayah aku sentiasa disisi aku...kini bia aku plak kan jd bodyguard....huhu....so my ayahanda.....anakanda doakan moga ayahanda sihat hendaknya...sentiasa dimurahkan rezeki dan bhagia selalu disamping keluarga...amin!!!!

Always Be There



Allahu Akbar

If you ask me about love
And wanna know about it
I am so pleased
It's everything about Allah
The pure love, to our soul
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The ONE that made us all
And HE's the guardian of HIS true believers

So when the time is hard
There's no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE's always watching us, guiding us
And HE knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there...

HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn't never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all'll be over
And we'll be in His heaven and we'll all be fine

So when the time gets hard
There's no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE's always watching us, guiding us
And HE knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there...

Allahu Akbar

So when the time gets hard
There's no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE's always watching us, guiding us
And he knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there...

usaha tangga kejayaan???.....

Assalamualikum....rase nya byk entri aku menceritakan pelbagai ragam dan cerita kehidupan seharian aku...aku rase aku leh kire kot bape entri je aku tulis pasal happy2 ni..yg lain asik sedih je...kan kan...tp itu la asam garam kehidupan..kdg2 kite happy dan kadang2 kite sedih...kalo sedih selalu itu anggap la dugaan dari yg Maha Esa.....

Usaha Tangga Kejayaan?...benar ke?...entah makin lame aku bace kata2 tue makin aku rase bebelah bagi plak....huhu....mmg tak dinafikan dari usaha kite berjaya...dari usaha kite akan gapai ape yg dicita....tapi benar kah?...100% berjaya kah kalo kite berusaha sungguh2...bagi aku usaha hanya mewakili 50% dlm kejayaan..lagi 50% terserah pada Nya...kalo dizinkan Nya..kalo diredhai Nya....baru la kite mengapai kejayaan tersebut....entah laa..kebelakang ni aku sedang berusaha sesuatu...tapi hasil usaha aku ni mcm tergendala ditgh jalan...aku redha dan aku mengerti...mungkin pada aku ini yg terbaik jadi aku benar2 usaha utk itu....makin lame aku penat tapi bukn aku putus asa cuma mengundurkan diri bg aku munasabah dan mencari kesilapan yang ada....benar org kata..."kita hanya boleh merancang dan berusaha....tapi selebihnya terserah pada yg Maha Esa..."....kadang2 aku mengeluh mengenangkan perkara2 ini...kadang2 aku terfikir bagaimana aku nak tunjukkan aku benar2 berusaha....

Tapi aku bkn org yg dulu asik dirundung sedih dan hiba...kalo ini tidak berjaya..insyallah Allah akan buka peluang lain utk kite berusaha...bak org putih kata.." ...aim for the moon....if u miss u will land among the stars.."....amin!!!!

times fly fast......

Assalamualaikum...kelip2 mata dah dekat hampir setahun aku berkerja di tempat keje aku sekarang...kelip2 mata aku hampir mencecah umur yg org kata kan " patut da kawin kamu ni "...soalan dan petikan ayat yg selalu aku dgr dari mulut org...kelip2 adik aku yg bongsu dah nak bertunang...cukup mase beredar dgn pantas...tapi aku terasa diri ni masih belum matang lagi tuk menghadapi segala cabaran dan dugaan dlm hidup ni...Ya Allah...kuatkan semangat ku...!!!..teringat masa bercinta cinta dan masa jiwa jiwa dulu....manis mmg manis...rasa dunia ni kita yg punya...tapi Allah tue Maha Kuasa dan Maha Mengetahui....disedarkan kembali pada diri aku ni supaya jgn leka pada tanggungjawab yg ada...

Terbaca aku satu buku yg mmg aku gemari penulis nya....Serunai Fakir...seorang penulis yg berjaya menyentuh hati aku supaya aku leka menbaca....aku terbaca satu cerpen dari beliau yg bertajuk "cinta suci di ufuk mentari"....dlm cerpen tu terkandung ayat yg buat aku benar2 tersedar dari igau...."...Cinta itu suci. Sucinya cinta itu tidak pantas dicemari dengan kecintaan duniawi. Apakah kecintaan yang paling sejati selain dari cinta-Nya?...." tergaru kepala aku sebentar...."..tapi izinkan lah cintaNya menguasai diri kita terlebih dahulu, baru lah berlayar ke samudera cinta remaja dengan simpulan akad serta iman dan takwa agar tidak kelemasan..."makin aku tersedar dan tersedar.....sungguh mendalam ayat2 beliau...makin aku jatuh cinta pada penulisan beliau....thanks abg krol sbb cerpen dan buku abg krol mmg menarik...

Berbalik pada masa....harap lepas ni semua perancangan aku yg tergendala dulu...dpt aku terus kan....utk si dia....harap doa dan harapan makbul hendaknya....harap si dia juga begitu...amin!!!

MoDe : HapPY.....(kucing tuk sahabat ku)

Assalamualaikum....huhu...mode happy...happy...happy ke...happy la jgak...si die call...huhu...wah..berbunge2 lak hati...huhu....thanks si die...hope ur pc kat opis tue ok..ape call ok..insyallah leh tolong....aahh..lupe...tuk my lil sis Fadliana Mahat Happy Birthday....huhu.....sorry no hadiah...cume doa yg big bro dpt berikan "moga dimurahkan rezeki..panjang umur...bahgia hendak nya...satu lagi...cepat la kawin..."...hehe...ok ok....sebenar nya entri ni nak ditujukan pada seseorang sahabat yg jauh...di sebabkan die suke kucing..so aku nak tunjukkan kucing kat kedai aku ni...huhu...bkn kucing umah yek..kucing kedai...sbb aku bele kucing kat kedai mak aku.....see picture below...


Ni name die bulat..tgk muke kecian die


Yg ini name die "tanpa nama" sbb aku panggil die mcm2 name


huhu...walau kucing2 ni nampak biase tapi ia istimewa di kedai aku.....ramai pelanggan kenal ngn diorg ni....huhu...terutama bulat...die ade super power...huhu...penah kan tgk cite "sherk" watak "puss in the boot" tue...bulat kire adik beradik die laa..leh buat muke cam tue...sampai semua org jd kecian kat die...sampai aku semdiri kalo mkn kalo die duk tepi...lauk yg aku mkn mesti kene bg die...sbb die buat muke comel lagi kecian...huhu...bulat hampeh!!...hahah....yg kucing "tanpa nama" tue sebenar nya kucing org buang....tergamak diorg buang kucing comel lagi manje tue...haish!!...ape la org sekarang ni...jd kedai aku amik la sbgai anak angkat...haha...istimewa "tanpa nama" ni die bile org usap2 die...suke julur lidah...aku pun heran apesal..huhu..but cute dee...haha...terubat sedih kalo main ngn diorg ni....huhu...tuk sahabat ku disana...jgn tension2 ok...hope kucing kucing ni dpt wat awk lega sedikit....moga ape yg dirancang berjalan lancar...amin!!!


...azam aku....

Assalamualaikum....entri kali ni berkaitan azam aku tuk tahun ni...rase nye da ade beberapa entri aku taip pasal azam sebelum ni...tapi ini sebagai review dan kaji balik...adakah aku sudah kotakan janji2????.....pertama...diet...huhu..rase nye kene pantau ni...aku baru jr timbang..naik 3 kilo dee..haha...mcm ner ni...tue la..asik mkn mlm2...huhu..kene stop la pasni....kedua...cari duit byk2...insyallah..dlm proses...simpanan pun ade...syukur!!....ketiga..bertunang...yg ni kene cancel kot..azam ni la azam yg paling besar kot aku penah wat....tak menjadi...single again...never mind laa..pasal itu...lain kali punye azam....keempat...cube abis kan azam2 yg ada diatas...huhu...insyallah...ape naik taip lagi ekk...takde idea da...ok daaa....