MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



Gian…kerja dan …

Alhamdulillah….

Perkara pertama yang aku lafaskan pada hari pertama aku berkerja di Seri Iskandar ini…syukur pada Allah kerana memberi aku kerjaya yang dapat aku terap kan segala pengetahuan dan idea yang lama aku pendamkan….insyallah moga aku berjaya hendaknya di syarikat Ace Tech ini….terima kasih pada yeen sebab memberi peluang…akan aku usaha kan selagi mampu aku…

Hari Pertama…agak santai kerana aku belum 100% boleh menjalankan tugas sebenar aku….banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum aku keluar mencari peluang yang ada…bak kata orang…ingin memancing di laut dalam perlu ada kelengkapan yang lengkap….jika tidak..pulangan nya kosong…doa usaha tawakal…amin!

Gian….outing

Ahad lepas….aku dan yeen ke Gunung Lang untuk bersama outing dengan photographer yang lain…menimba ilmu dan mengenali satu sama lain….peh!!…sebenar nya itu la pertama kali aku melangkah masuk ke Gunung Lang….sangat cantik..dengan pemandangan gunung dan tasik…memukau….cuma pada hari itu…cuaca panas tidak berangin…

liza 2 m1 tyra1

Ini lah beberapa keping gambar aku ambil sepanjang outing tersebut…

 

Rumah Sewa…

RM10 sehari minyak…Sebulan 30 hari = Rm300

hanya perbelanjaan minyak saja dah cecah Rm300…kira kira rumah sewa hanya mengeluarkan Rm150 sebulan…jadi aku dan yang lain bercadang mencari rumah sewa yang selesa….

Mulai minggu depan…aku akan jadi penduduk Seri Iskandar….yossh!!!….and that day is my Bday!!…hope can celebrate with you my dear sunshine….

Ku Akui…

She a Teacher…

cikgu amy - Copy

Perak Art Festival outing….Perak Lens…

Terima kasih pada sifu sifu yang sudi mengajak ke outing kali ini….walau hujan event tetap dijalan kan…ok..telent di atas nama nya cikgu amy…orang yang sempoi…haha..asik gelak je ngan dia ni…lagi lagi aku berkobelarasi mengutuk yeen…haha..sorry la yeen…aku tidak sengaja..^_^…

She a teacher…dalam masa yang sama dia juga talent….

Selesai di sana…aku terus dengan yeen bercadang cadang pergi makan tenghari plus sarapan pagi….pusing demi pusing…akhirnya kitaorang pegi ke Aeon Station 18 untuk menyantap…KFC…jadi lah…asal kenyang…

Habis di sana…cadang nya mahu karok…tapi malang tidak berbau…tayar kereta kancil ku bocor di tengah jalan…

375795_345332158892113_1227310621_n PSSSHP*gambar ehsan dari kamera yeen

 

Yang paling best nya….rupa nya tayar spare pun bocor….hahaha….terus rasa nak menari gangnam style…op op op oppa gangnam style!!!…jadi terpaksa lah menelepon encek izzi aka bulat datang membantu….dalam menunggu kedatangan beliau..aku dan yeen masing masing berkarok di tepi jalan bagi membantu penguna jalan raya supaya segar bugar dalam memandu….hahahah!!(tak dapat karok…kat tepi jalan pun jadi)….

Alhamdulillah…selesai semua…dengan kos RM115 kereta kancil comel ini telah bertukar tayar baru berjenama Dunlop….terima kasih juga pada encek bulat yang datang membantu…paling aku segan sekali bila dia menawarkan tayar spare secara percuma untuk aku…peh!!…mana nak dapat sahabat macam ni…langsung tidak berkira…terima kasih bro!!….

yeen…sudah tertido…kecian bakal boss aku ini…seharian bersama aku pergi sana sini…last last kene tolong aku tukar tayar pulak..sorry boss…hahaha….

IMG_5424*my boss to be….owner of ACE Technologist… yeen… 

She…

she2 she

Selangkah jauh…

Dalam keheningan dan kesuraman tempat kerja aku ini…aku termenung mengenangkan apa yang terjadi di dalam beberapa bulan ini…kebanyakan nya meruntuhkan jiwa dan semangat aku…tapi itu lah…bukan hidup nama nya tanpa dugaan dari Allah…Dia Maha Mengetahui dari kita…

Cuma perkhabaran yang aku dengar dalam beberapa hari lepas menyebabkan aku rasa begitu jauh dengan seseorang…nampaknya benar dia nekad…aku cuba dan usaha tapi benar kata orang…jika hati sudah nekad…ribut taufan pun tidak akan mengoyangkan hati tersebut…aku cuba redha walau dalam masa yang sama aku juga tidak dapat menerima perkhabaran tersebut…

Selangkah…dalam keadaan begini aku buntu…mahu diluahkan pada siapa akan mendengar…fobia yang dulu masih belum hilang bila aku cuba berkongsi masalah tetapi dianggap pembawa masalah dan dipulaukan…kadang kadang mengeluh lebih baik rasanya…

Jauh….dalam masa yang sama aku di sms oleh sorang rakan yang lama tidak dengar berita…berita sedih jua dari dia…aku tumpang simpati…tapi aku tahu rakan aku ini sudah kuat tidak seperti dahulu…sering mendengar tangis dan rasa sedih…tabah yek rakan…apa yang dijanjikan oleh Allah sangat pasti…cuma kita sabar…insyallah ada bahagian untuk kita nanti…amin!!!

Doa…itu sebaik nya…

Perubahan…kadang kadang perubahan yang kita buat tidak digemari oleh orang lain…aku bukan alim tapi aku cuba berubah kearah yang lebih baik…suka atau tidak hanya Allah saja yang boleh menilai di akhirat nanti…dosa atau pahala pada Allah kita serahkan..

Another day at Seri Iskandar

Sunday…bright day…in the end raining…

Macam biasa…rutin di sini…melayan orang yang masuk ke kedai….jual…cakap cakap…taip taip…huuu…

Ok…duk dalam melayan kesibukan berkerja…sempat jua aku mengupdate blog yang tidak seberapa elok dibaca ni…bersyukur juga aku berkerja di hari ini…dapat juga aku menghilangkan perasaan yang tidak berapa enak di dalam hati ini…biasa lah…bila duk sendiri sendiri nanti mood jiwa jiwa akan keluar…hahaha…

Dalam sambil mengupdate blog terbaca aku blog seorang kawan yang sudah aku anggap seperti adik sendiri sebenarnya…dilema cinta..dilema keluarga…dilema dilema…bak kata orang…bukan hidup nama nya jika tiada dugaan…begitu lah dia yang dilanda dugaan yang Maha hebat pada ketika ini…tapi itu lah…setiap dugaan sebenarnya permulaan cerita gembira…insyallah…ada gembira disebalik semua itu bro!!!… just doa to Allah…Usaha Tawakal…

Kalau menjadi nelayan…

Kawan nya ribut…ombak nan gadang…

Kalau menjadi petani…

Kawan nya panas…haiwan perosak nya datang…

Kalau menjadi pemikir…

Kawan nya pening…masalah nan banyak…

 

Jadi di setiap kita semua nya akan ada datang dugaan dan yakin la dugaan datang bukan untuk menyeksa…cuma untuk menjadikan hidup kita lebih bermakna…

Aku…juga tak terlepas dari dugaan dari Yang Maha Esa…berguguran jua air mata aku menghadapi nya…tapi aku yakin dan redha atas ketentuan Nya…aku tidak cepat mengalah dan putus asa…yooossh!…

IMG_9899

Budget hensem….haha…adessss

Art

 

IMG_1844 - Copy

memoirs..

fly…

IMG_9341 Aku mahu terbang…

tapi aku tiada sayap…

aku mahu terbang…

tapi aku terlalu berat..

aku cuba terbang..

aku jatuh tersungkur…

aku cuba lagi..

akhirnya aku sedar…

terbang bukan perlu sayap..

hanya perlu cita dan usaha..

itu lah sayap nya…

ditambah doa dan tawakal pada Maha Esa…

terbang lah kemana pun…

aku mahu terbang…

Satu hari di Seri Iskandar…

Ini kali pertama aku dalam beberapa bulan permis di seri iskandar di buka…aku berkerja di sini…selalu nya aku duk melepak atau menyinggah saja…perasaan?…biasa saja cuma jauh dari pemerhatian boss…jadi aku bebas buat apa saja…tapi tidak yg bukan bukan lah…

Apa yg aku perhatikan di seri iskandar ini kebanyakan nya pelajar dari UITM…UTP dan kolej kolej sekitar nya…jd ramai lah budak budak muda di sini…jd mmg strategik jika membuka satu perniagaan yg menarik hati budak budak muda ini..

Alhamdulillah..kini ada nya ACE Tech di seri iskandar bertambah nya lagi satu pusat servis komputer di sini…

Ok..agak boring jgk duduk terperap di sudut kedai ni…naseb baek aku membawa buku utk di baca (apa??.buku??)…yup…kini aku sahabat setia buku buku…hahaha…tapi tumpuan buku yg aku baca bukan pada novel cinta tapi pada cerita cerita perjuangan…motivasi…islamik dan photografi…alhamdulillah…kini sudah beberapa buku aku baca…salah satu nye buku motivasi tulisan Ustaz Kazem…bertajuk Tuhan Sedang Menguji Kita…byk info dan kata kata motivasi di dlm nya…sgt sesuai utk pelajar dan orang dlm kebuntuan…

Kini aku sedang membaca buku bertajuk Kiyai Salleh tulisan Abdul Latip Talib….cerita berkisarkan kisah perjuangan pemimpin Selempang Merah di Johor pada zaman keganansan komunis…baru aku sedar dan paham apa rasa nya bila negara kita di jajah dan rasanya bila keluarga kita di tindas…

Bagi aku…aku sangat menghargai apa yang kita kecapi sekarang…keamanan dan kemakmuran…cuba bayang kan jika keadaan aman ini tiada…keganasan sana sini…mampu kah kita menghadapi nya?…kita bukan seperti pejuang dulu yang di bekalkan ilmu perang dan ilmu agama yang dalam…tepuk dada tanya lah iman…mahu kan apa yang ada sekarang ini hilang begitu saja…aku bukan lah memihak kepada mana mana…aku memihak kepada agama ku…agama Allah…agama Islam…terguris dan terhina agama Islam…aku sanggup mempertahankan nya…itu sumpah yg telah aku ambil sejak dari dulu lagi…

Ntah la…mana hilang nya jiwa sayang kan agama di kalangan kita…memperjuangkan perkara yang sia sa adalah…harap kita sedar…kita kini berdepan dengan musuh yg sgt halus dakyah nya…moga kita sedar….

Pre Wed…

angah 4 angah 5 angah 6 angah 2 no

Sakit dan jatuh sakit...

Hari Raya lama berlalu...hari bahgia adik aku pun sudah selesai cuma menanti hari sanding yang mungkin diadakan pada bulan disember nanti....alhamdulillah syukur pada Allah kerana segala nya berjalan dengan lancar walaupun pengantin terpaksa bernikah dalam gelap...haha...(umah blackout)....


cuma aku jatuh sakit...demam...selsema...batuk plus asma...memang dugaan...4hari tidak berkerja...harini pun saki baki selsema dan batuk masih ada...kadang kadang memeritkan dada bila batuk...mahu makan ubat   akan tetapi risau akan mengantuk bila berkerja nanti...jadi aku bertahan hingga balik nanti...

sakit menunggu...terseksa rasanya menunggu cek dari YBU...dikatakan 2minggu kini hampir sebulan tiada khabar berita....telepon pun tidak diangkat nya...hurmm...menimbukkan syak wasangka tetapi aku bertanya pada kawan yang berkerja dengan YBU memang agak lambat sebab menghadapi bulan syawal ini...ooOo...bulat muncung aku bila mendengar penjelasan tersebut...

sakit itu menandakan kita di peringati oleh Allah tentang dosa yang telah kita lakukan...Ya Allah...ampunkan la dosa hamba Mu ini...amin!...