MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



Sad Face....rindu Si Die!!!

adus...maigrain aku kembali lagi utk seberape kali nye minggu ini....ntah la..nape kerap sgt dtg...mungkin memikirkan perkare2 yg akan aku rancangkan tahun hadapan....tapi utk ini aku mmg pening dan buntu tak tau nak buat ape da...si die mcm merajuk ngn aku...dah beberape hari kebelakangan ni aku menerima sms dari si die begitu kurang sekali....kdg2 langsung tidak...aaahhh!!kenape yek?...maybe ade perbuatan aku yg membuat si die tersinggung...maafkan hubby...hope si die memaafkan aku jika ade kesalahan yg tidak sengaja aku lakukan...miss her so much!!!...gile rasenye kalo org yg kite syg tibe2 senyap dan tak beri kabar berite...kalo korang mampu menahan nye...aku tabik!!!...tapi aku tidak...walau badan aku sebesar ini...hati ku masih lagi kecil dan tidak dpt menampung kerinduan...huuuh!...mengeluh aku tika aku menaip entri ni...baru je td call si die...but the result is nothing...si die mcm marah sgt kat aku...she said "takde ape...baby ok je"...but something in her voice buat aku tertanye2....umm...sekse nye yek kalo kite menunggu...baru aku tau perasaan kalo kite menunggu perkare yg kite harap sgt....macam mau pecah je kepale ni...doa dan harapan moge hatinye tidak berubah mencintai aku...sbb aku mmg syg si die sgt2...Ya Allah! moga hubungan ini di restui oleh Mu dan panjangkan jodoh kami hingga ke syurga Mu Ya Allah!...amin!!

BangSat!!!

huh...tajuk yg agak kasar aku letak utk entri kali ini...mane tak nye...baru je aku balik dari gerai buge danial di pekan..aku menyaksikan kejadian cubaan ragut...cerite nye begini...aku, jimmy, zaza tgh la sedap beborak...dlm tgh beborak aku degrla sayup2 org mintak tolong..pandang kat belakang..ade mamat 3 org berebut2 beg...ape kes??!!!perati betul2 baru aku perasan yg kejadian rebut2 beg tue kes ragut...dgn kelajuan yg tinggi aku ngn jimmy mcm power rangers terus terkam moto nak kejar....tapi mamat due org tue lebih advance..laju nye macam pelesit...adus...tak tekejar moto nyamuk aku....patah balik aku p tanye mamat kene ragut tue die ok ke tak...die kate barang die ade...diorg tak sempat amik...dlm hati aku terus nak tanye mamat due org tue dak melayu ke??!!...blum ape2 pun...jwpan die bg dgn segere...due org tue MELAYU uncle!!...huh...uncle die panggil aku...ceh!!!..ape daa...tapi yg paling menyirap aku dgr dak melayu yg wat keje bangsat tue...adus...aku pun ckp kat mamat tue p la report polis...aku ngn jimmy pun teman die n bapak die yg baru sampai p wat report kat balai.....abis cite...nak dipendekkan cite...batu gajah sekarang mmg tak selamat daa...korang hati2 la bwk barang...pattla polis 24jam ronda di pekan rupe2 nye mmg byk kejadian ragut di pekan....ape2 pun harap mamat2 yg buat keje tak befaedah tue cepat2 la kene tangkap nye...menyusahkan org betul...kalo la dpt tangkap td...nak je aku patah2 kan tgn tu...(ceh! mcm kuat je aku ni)...ok aa...mau p mandi..adioss..moga dijauhkan kejadian2 yg tak diingini..amin!!!

aku jeles!!!~~~

Huh!..keluhan nafas aku keluarkan dari mulut ku ini...huh! sekali lagi.....adus...ni ape ni...asik mengeluh je...yela..aku tgk blog rakan2 p utara buat aku jeles sgt2...huhu...ape2 pun taniah rakan2 sebb berjaya mengadakan konvoi ke utara dgn jaya nya dan mohon maaf kerana tak dpt nak bersama rakan2...tugas dan kerjaya menyebabkan tak dpt nak bersama...hati mmg nak sgt ikut tapi ape kan daya ikut melalui doa jela...huhu....lame jgk tak ber eyeball bersama rakan2....byk juga aku ingin bertanya pasal radio amatur ni...yela..aku diketegorikan org yg tak cukup ilmu lagi pasal radio amatur ni...insyallah kalo ade mase nnt aku mmg nak singgah ke PARTS untk menuntut ilmu dan bertapa disana...hehe....sekarang hanya berbekalkan "handy" aku hanya bermonitor je di ruang udara..hampir 4 bln aku tak ber"QSO" dgn rakan2...rindu jgk nak borak2 ngn pak deris di V22...huhu....dengar celoteh 9w2ipt tiap malam...sihat ke pak deris?...lame tak bertanye kabar...9w2sdm jgk lame aku tak bersalaman...selalu nye kalo tak berborak di ruang repeter mesti di "loceng terbang"...yela masing2 sekarang sibuk dgn kerjaya...harap kalian semua sihat2....doa dan harapan moga kite semua dpt ber eyeball macam dulu2...seronok ooo...masing2 ade cerita masing2...hehe...insyallah...amin!!!~~~9w2kkx

Silent Key....Al-Fatihah...


Al-fatihah kepada alahyarham Azizan yang telah kembali ke rahmatullah pada 19hb yang lepas. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan berada dikalangan para solehin...
Teringat jenakanya pada satu masa dulu... "makan jer lah bang oi.. ajal maut di tangan tuhan..." itu nasihatnya bila saya menolak beberapa jenis makanan masa eyeball di Simpang pulai dahulu. Itu lah beliau.. sering merendah diri dan lucu dengan jenakanya..

copy dari Blog Ikrap

Moga roh nya dicucuri rahmat...amin!!!~~

Gelombang Kedua H1N1~~~!!!

Waaa....dengar je aku terus demam sabtu hari tue....ape daa..mungkin disebbkan badan aku tekenang kan kembali peristiwa aku masuk hospital seminggu akibat demam panas...huh~~jgn dikenang...seksa aku dlm tue...bekas jarum yg masuk air pun tak hilang lagi...nyaris laa staff dlm tue baik2 belake....huhu....tgh aku menaip ni pun sisa sisa selseme masih ade kat hidung ni...adus...seksa nye...makan obat pun die tak kalah2 lagi...ape yg perlu aku buat...terima jela...pasni kene p keje la plak...mari kite menyebarkan virus selseme...haha....2010 bakal menjelang tapi azam dan nekad blum lagi aku nyatakan...lagipun 2009 ni byk jgk yg blum aku capai lagi...aku akan cube selesaikan sebelum 2010 ni...amin~~~...ohh~~mau siap2 p keje la...so sampai disini la tulisan tak seberape aku ni...nak tulis panjang2 pun bkn ade yg bace...haha...ok...doakan moga kalian dipermudahkan urusan hari ini...amin~~~

Doa Akhir & Awal tahun~~salam 1431 hijrah~~

Doa Akhir Tahun:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.


Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

...........silent?


Duk temenung jela aku kebelakangan ni kat kedai...ape yg dipikirkan pun aku tak pasti...tapi yg pasti aku selalu memerhati gelagat org yg lalu lalang di depan kedai...macam2 yg ade...biarla dorg..tapi yg kadang2 mengasikkan aku bile tgk anak2 kecik yg bershopping ngn keluarga memilih baju...kasut sekolah...alat2 tulis...teringat aku zaman2 sekolah dulu...bile nak masuk je tahun baru..mesti p shopping ngn mak n ayah cari baju baru....hehe...kalo tak dpt meronta2..yg best nye bile meronta2...dpt la hadiah dari ayah aku....huhu...pelempang la ape lagi...senyap trus...keh keh...tuela pengalaman yg aku takkn lupekan sampai sekarang...haha...penah sekali aku beli pedang mainan(pedang samurai)plastik..punye nye asik main sampai aku tak ingat nak mengaji...mase tue baru nak bace Al Fatihah....last2 pedang balik makan tuan..yela mane tak nye aku kene rotan ngan ayah aku guna pedang tue...hehe...abis lebam2...start dari tue...aku takmo da ponteng mengaji...haha...kalo la leh rakam aku nangis sambil mengaji mesti ketawe terbahak2 aku sekarang....nak bace Al Fatihah pun amik mase setengah jam...mengeletar beb...ayah aku garang mase tue...huhu...ok la...nak sambung silent jap...aku mau tidooo!!!~~~

Komik 24 jam tanpa henti!!~~



Alif Firdaus Azis merancang menyiarkan komik 24 jam tanpa henti di blog ini http://cartoonrama.blogspot.com/ . Pada 11/01/2010, komik baru akan diterbitkan setiap 1 jam di blog ini.....menarik bukan.....jadi ape kate kita semua support die.....kartun die mmg gempak abis....

Yong!!!Taniah!!

Huh!!akhirnye sepupu aku yg kepoh ni kawin jgk..hehe...taniah la yong...cepat2 dpt anak leh la aku ajar die silat(huhu..promote la plak)...alhamdulillah majlis hari tue berjalan dgn lancar walaupun berpusu2 org dtg..pada Ayah Chik dan Mak Chik taniah kerane menerima menantu yg sulung dlm keluarge...hehe...utk Pak Teh C.S.I (chef syokri international) ur rock laa!!!makanan pengantin aritue mmg ade klas....lima bintang aku bg...siap bertambah2 nasik dibuat nye...eh..jap2...aku ke pengantin atau sepupu aku?...ala...pengantin sibuk layan tetamu..aku layan diri la...kah kah...cume terkilan sedikit sebb opah da tak leh berdiri..kene la baring kat dlm bilik peraduan diraja tue...maaf yek opah org besar batu gajah(akula tue) aritue tak dpt nak sembang2 ngan opah....muaahhh!!!syg opah...alahai sedih la plak...tapi aku hari tue dah jd chef jgk...siap goreng ayam lagi...huhu...pengantin berinai warne merah aku lak inai warne kuning...yela mane tak nye....gaul2 serbuk kunyit ngn ayam...ape daa...yg pelik tue...ade lak org tanye...mane dpt inai warne kuning?...haha...macam2...yg lagi wat aku kembali maigrain ni bila soalan cepuemas ditanye oleh ribuan peminat....oohh..berdas2 tembakan bertalu2 di badanku ni...nyaris aku belajar elak ngan neo(dlm movie matriks)...aku siap bg jawapan yg bernas lagi jati...huhu...."insyAllah" hehe...tue la jawapan aku...diorg tak leh jawab nye...ape2 pun ucapan selamat pengantin baru pada Yong n pasangan..moge dimurahkan rezeki...dipanjangkan umur...dapt anak2 yg soleh dan solehah...amin!!!

Design?mane satu ekk???


Design singa kah?

Design Pusing2 kah?

Design Panah dan Bulat kah?

Design Bulat2 kah?

Design Bintang kah?


Adus...pening kepala mane satu kau nak amik ni ekk...huhu..ni la design aku tuk ayah aku...minggu lepas dia nak aku designkan satu logo tuk persatuan die...huh!...mane la aku reti beb...tapi dgn azam dan iman yg teguh..(mcm lirik lagu ape ekk?) aku pu mencube..tadaaa!!~~~ni la result die...ok ka?...so sile la pilih...sekilo seringgit...huhu.....


kawin!!!??


ehh..along bile nak kawin ni?...huhh..soalan yg boleh menyebabkan aku hari2 maigrain...buka dan pejam mata dah nak masuk 2010..cam joy ckp tahun depan kite da meningkat umur..."27" beb satu angka yg agak mengusarkan aku...yela..mane tak nye...bile la aku dpt keje yg boleh menjamin mase depan aku dan si die ni(lihat dlm gambar)..."honey, doakan hubby yek" ayat yg aku selalu war2 kan pada si die setiap kali aku menyentuh bab kerje...aku tau si die mengharap sgt aku dpt kerje yg lebih baik dari sekarang...insyAllah...kalo di izinkan tuhan rezeki kita tak kemane2....ape yg perlu honey habiskan belajar dulu...huhu...jiwang la plak aku ni...hah!!~~baru 2 hari yg lepas seorg sahabat dgn gembire nye menyambut org baru dlm keluarge nye...taniah abg ejumps n kak yati sebb dpt baby boy...waa...pasni leh la bawak p bersilat...hhuu....wachaaa~!!aku plak bile lagi??adus...soalan cepuemas sekali lagi di tanye bagi warge2 bujang yg dah nak terlebih usia ni mcm aku...haha...relex beb...cool down...kite leh jawab nye soalan ni....jawapan nye hujung tahun....tapi tak tau tahun bile...kah kah...aku doakan tahun depan adalah tahun yg membawa seribu rahmat pada aku...keluarga dan sahabat2 sekali...amin~~!!!

Salam AidilAdha!!!


Salam AidilAdha kepada rakan-rakan. Moga hari raya ini membawa seribu keberkatan kepada kita semua. amin!!!
Dari 9w2kkx sekerluarga

Penutupan Gelanggang Serimau Hitam Batu Gajah Bg Sesi 2009



Alhamdulillah gelanggang serimau hitam batu gajah telah rasminya ditutup bagi sesi 2009...moga untuk sesi 2010 serimau hitam batu gajah akn semakin mantap...alhamdulillah jgk sesi 2009 ini serimau hitam batu gajah berjaya mengadakan majlis tauliah yg gilang-gemilang sekali...terima kasih diucapkan kepada jawatankuasa dan jugak jurulatih yg sungguh komited sekali menjalankan tugas masing-masing...sekalung taniah kepada semua...moga tahun hadapan dengan barisan yg mantap ini kita berjaya manbawa serimau hitam ke persada dunia pula....anak rimau!!!! aaaaauuuummmm!!!! ..amin!!!

Get Out!!! Get Out!!

adus!!!...aku harap org kita jgn la tiru sikap seperti ini....dlm kira2 pukul 11 malam td terjadinya satu kemalangan antara bas express dgn sebuah van dihadapan kedai ayah aku....boleh dikatekan teruk jgk, sebelah kanan van remuk abis....alhamdulillah tiada yg cedera parah cuma anak pemandu tersebut kakinya tersepit dipintu kereta....semasa kemalangan tu aku cuba membantu tetapi malangnya aku dihalau oleh pemandu tue...heran sungguh sikap "org putih" ni(utk pengetahuan rakan2 yg dilanggar oleh bas express ni keluarga org putih) kita cuba membantu anak nya yg sedang tersepit tapi die halau kita dgn nada yg tinggi "Get Out!!!" terkedu aku dibuat nya...dgn hati yg bengkek aku blah trus menjamu air teh o laici kat kedai ayah aku....ramai jgk nak membantu tapi perkataan "Get Out!!!" mesti kuar dari mulut "org putih" ni....BODO!!! ni ayat aku luah kan utk "org putih" tue...yela...kita ingin menolong tapi dia plak belagak cam superman je kuat nya.....walau ape pun aku harap rakan2 jgn la meniru sikap org BODO!!! cam tue ok...jika anda memerlukan bantuan jgn berlagak atau sombong...kita ni manusia biasa...kita bukan nya superhero....kalo superhero satu je dlm dunia ni name nya monster kekhai...hahaha!!!!

Blog Freezzzz!!!!


huh!!...untk rakan2 blog tika cuma ini mungkin akan di freezzz kan utk sementara waktu kerana aku terpaksa menumpukan pada majlis tauliah yg akan diadakan pada 31hb ni....jd harap maaf jika blog ni akan menjadi bersawang kejap...walaupun dan lame pun bersawang nye....huhu....rakan2 yg lain keep up ur good work...blog anda sentiasa dihati ku....hehehe......

New CerMen Mata!!!


Rupe2nya semakin meningkat usia, badan kite tak seperti dahulu lagi. Baru2 ni aku cube check mata yg kebelakangan ini asik terase kurang. Rupe2nye aku sudah rabun dan mata kanan aku silau, jd dgn hati yg berat aku terpakse la membikin satu cermen mata yg membantu aku melihat dunia yg fana ni...huhu..ayat klasik la plak. Waa...tak lupe 09/10/09 aku n my daddy nye birthday selamat hari jadi untuk diri ku...dah 26 genap umur aku. Harap permulaan yg baru bi dpt la mengubah hidup aku yg agak kebelakang kebelakangan ni..amin!!!

serimauhitam.com

serimauhitam.com

Shared via AddThis

Sumbangan utk anak-anak Darussalam

Alhamdulillah pada 29hb lepas aku bertembung dgn ustaz Musa yg menguruskan rumah anak-anak yatim Darussalam. Kenal aku pada beliau disbbkan majlis makan amal yg diadakan oleh kelab vee99 beberape bulan yg lepas. Dlm siap bersembang ustaz Musa trus bertanyakan aku jika aku boleh menbaiki komputer, alhamdulillah jawapan aku. Jd ustaz Musa meminta bantuan dtg ke rumah Darussalam utk melihat keadaan komputer disana. 9 malam aku sampai dgn sahabat aku zaza, keadaan komputer disana masih lagi ok, berjenama Dell sumbangan dari Bank Muamalat cuma keadaan printer nya agak kurang memuaskan. Printer jenis HP 3 in 1 F380, dakwatnya telah tumpah dan mungkin tidak boleh digunakan lagi tapi aku cube baiki disebabkan anak2 Darussalam memerlukan utk kerja sekolah. Jd aku harap pada sahabat2 dpt la berpakat2 utk menyumbang sebuah printer utk kegunaan anak2 darussalam. Mungkin antara sahabat2 pikir printer sekarang boleh dikatakan murah dan ustaz Musa mampu membelinya tapi kalo kita pikirkan beliau byk lagi yg perlu dipikirkan dan byk yg perlu beliau keluarkan. Jd dgn sumbang dari kita boleh la meringankan beban beliau. Insyallah pada ahad(2hb) ni aku dan sahabat aku dtg utk install satu lagi printer di sana. Harap sahabat2 yg lain boleh join sama. Didunia kita berladang, diakhirat nanti baru kita petik hasil nya, moga amal kita diterima oleh Allah. amin!!!!

Pertandingan Silat Seni Peringkat Negeri Perak

Gambar dari kiri atas:
  • Acara pembukaan gelanggang oleh presiden persatuan
  • Peserta Silat solo kreatif
  • Peserta Silat tempur
  • Barisan juri
  • Pemusik dari Silat Kuntau Jawa
Alhamdulillah, Persatuan Seni Silat Serimau Hitam pada 25hb dan 26hb Julai haritue berjaya menjadi penganjur bagi Pertandingan Silat Seni Peringkat negeri Perak di Padang Polo semperna Pertandingan Permainan Tradisional Peringkat Kebangsaan. Pada hari tersebut penyertaan terbahagi dari 16 daerah(mengikut spec dari kementerian belia dan sukan negeri) sekitar negeri perak. Pertandingan dijalankan selama 2hari iaitu 8 daerah pada 25hb dan 8 daerah lagi pada 26hb. Acara yg dipertandingkan solo kreatif dan tempur. Walaupun keadaan pada hari kedua hujan tapi alhamdulillah pertandingan dpt diteruskan juga. Kalungan taniah dan terima kasih pada sahabat2 yg bertungkus-lumus bagi menjayakan pertandingan tersebut juga ucapan terima kasih pada wasit juri dari UPSI yg tidak pernah merungut mengadili pertandigan walaupun dibawah matahari terik. Harapan dan doa semoga silat dimertabatkan ditempat tertinggi insyAllah. amin!!!...

Jenalek? atau Jenalik?

Huhu...persoalan yg bermain diminda aku sekarang ni. Sambil aku pikir2, sambil itu aku nak mintak pertolongan kawan2 harap dpt la berikan satu atau dua info ttg jenalik ni. Aku ingin tau keistimewaan tempat yg bernama jenalik. Ada apa disana? Ada tmpt makan yg istimewa kah? Ada org bijak pandai kat sana kah? Ada dinasor kah? Semua persoalan diminta aku ini harap kawan2 dpt la di beri jawapan. Mungkin kawan2 tetanye2 kenapa aku ingin tau sangat tempat bernama jenalik kan. Insyallah kalo kite ber eye-ball aku cerita kan kawan2 ok. Harap kawan2 dpt bantu. amin!!!...

Offer!!! Promotion??!!

Hahah...ini betul dah takde idea nak letak kat blog disebabkan aku kini keje kat pasaraya TF di kedai computer jadi aku pun nak letak la satu iklan utk tatapan sahabat2 kat luar sane sebagai rujukan atau kalo nak beli leh la dtg ke TF batu gajah. Bile la gaji nak dapat ni Adus!!!!

ISS Frequencies Radio : Tracking of the International Space Station

Freq (MHz)

Satellite

Payload

Signal Type

Notes

121.750

Soyuz TMA-1
(Soyuz 11F732 No211)

2002-050A
27552

ISS Crew transport

Medium bandwidth FM voice

Frequency used during on-orbit operations to and from the Space Station, and reportedly used for recovery beacon during landing module descent - Also transmits at 166 MHz and 922.763 MHz

130.167

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

Medium bandwidth FM voice

VHF-2 channel used as an alternative to VHF-1 (143.625 MHz) during Shuttle/ISS on-orbit operations

130.167

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

Ranging pulses

Used by TORU remote control docking system, usually tested 1-2 days before a Progress docking is due, the Progress return path is at 121.750 MHz

143.625

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

Medium bandwidth FM voice

VHF-1 channel, also used to relay Mission Control to the Shuttle - used as part of the ISS Early Communications System over the USA working with the Wallops Facility and White Sands, detected carrying packet data transmissions during Expedition 1

145.800

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

Amateur Radio downlink frequency

Amateur radio downlink - see NASA's ARISS Page

145.825

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

Amateur Radio downlink frequency

Amateur radio downlink - see NASA's ARISS Page

145.990

Suitsat
(Orlan-M No14)

2005-035C
28933

Amateur radio experiment - life expired Orlan spacesuit equipped with a radio transmitter and released from ISS during a crew EVA

NFM - extremely weak

Voice recording + SSTV image - the low power was due to a failed amplifier - Released from ISS 2006 Feb 3 and battery exhausted 2006 Feb 18

166.000

Soyuz TMA-1
(Soyuz 11F732 No211)

2002-050A
27552

ISS Crew transport

FM telemetry - sidebands at +/- 128 kHz

Transmits during on-orbit operations to and from the ISS, and while docked with the space station - The transmission sounds as a loud buzz with sharp peaks at the sideband frequencies - Also transmits at 121.750 MHz and 922.763 MHz

259.700

STS

ISS Crew/payload transport

AM voice

Detected over Europe occasionally prior to Shuttle re-entry from ISS operations, and with voice during the orbital injection phase from Kennedy SC to Europe - also transmits at 2217.500 MHz

628.000

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

FM telemetry - sidebands at +/- 128 kHz

Transmits on command from within Russia - usually in parallel with 630 MHz - Similar transmission format to Soyuz/Progress at 166 MHz but with lower power - part of the BITS telemetry system

630.000

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

FM telemetry - sidebands at +/- 128 kHz

Transmits on command from within Russia - usually in parallel with 628 MHz - Similar transmission format to Soyuz/Progress at 166 MHz but with lower power - part of the BITS telemetry system

632.000

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

FM telemetry - sidebands at +/- 128 kHz

Transmissions originally reported by Sven Grahn when Zarya first reached orbit - Similar transmission format to Soyuz/Progress at 166 MHz but with lower power - part of the BITS telemetry system and probably no longer in use

634.000

ISS
(International Space Station)

1998-067A
25544

Space Station

FM telemetry - sidebands at +/- 128 kHz

Transmissions originally reported by Sven Grahn when Zarya first reached orbit - Transmits on command from Moscow, similar transmission format to Soyuz/Progress at 166 MHz but with lower power - part of the BITS telemetry system and probably no longer in use

922.763

Soyuz TMA-1
(Soyuz 11F732 No211)

2002-050A
27552

ISS crew transport

CW

Part of the REGUL command and control system - there may be other elements of signals on sidebands around this frequency - transmits during the approach and departure phases from the ISS and occasionally during checks while docked - Also transmits at 121.75 MHz and 166 MHz

2217.500

STS

ISS Crew/payload transport

CW carrier plus side bands carrying data

Integrated voice and data on SGLS Channel 4 - transmitter operates almost continuously while the payload bay doors are open, also transmits at 259.7 MHz

Perubahan?!!

Aku terbace satu artikel dari blog sahabat aku. Dlm blog sahabat aku ni mengatakan dia ingin berubah menyebabkan aku pun terpikir aku pun perlu berubah jgk kan?. Huh!! pening gakz aku, ape tak peningnnya umur dah meningkat tapi masih disini jgk. Tapi alhamdulillah kini aku mempunyai keje yg agak aku minat dari dulu lagi. Tiap hari leh kata kan aku mengadap komputer utk dibaiki dan diservice. Walau bagaimana pun bile bekerja ngan org ni biase la mesti ada yg cuba menjatuhkan kita tapi ape2 pun aku cekal kan hati sebb aku tgh pasang azam ni. Huh!! Insyallah aku cuba megejar ape yg dicita kan. Amin!!!

Fotogfafi ala2 model Terkenal (yela tue)










Pada Sabtu yg lepas aku dan rakan2 pergi "outting" ke ipoh setelah sekian lame tak jalan bersama. Lagipun nak meraikan sahabat aku yg akn melangsungkan perkahwinan pada 6 jun 09 ini, jadi kami berpakat bersama2 keluar meraikan nya. Dgn berbekalkan Camera Sony Alfa100 kepunyaan sham, sesi fotografi pun bermula. Selain radio, hobi aku adalah fotografi walaupun ilmu hanya sedikit. Seperti mana gambar diatas, itulah hasil nya. Walaubagaimana pun aku masih perlu mendalami ilmu fotografi. Insyallah ada rezeki satu Dslr akn aku sambar nanti. amin...!!!

PEKAN SEHARI: EDISI MEI


PEKAN SEHARI: EDISI MEI

Hari Bintang Jatuh '09 : Tiga Venus


HARI BINTANG JATUH ‘09: TIGA VENUS

  • Pengelola: Askar
  • Ruang: Galeri Annexe, Pasar Seni, Kuala Lumpur
  • Tanggal: Ahad, 31 Mei 2009
  • Jam: 1 petang
  • Kandungan: Persembahan akustik dan puisi oleh Tiga Venus, diskusi Satu Puisi Persegi oleh Ashraf Ishak dan Shaira Amira, penampilan istimewa oleh Rina S.
  • Karyawan: Ana Raffali, Fynn Jamal dan Wani Ardy
  • Masuk: RM 15 (Percuma CD)
  • Hubung: venusbertiga@gmail.com
  • Laman: waniardy.com/blog/?tag=tiga-venus

Dengarlah dari Wani Ardy...


Wani%20Ardy
Quantcast

Munasabah diri!!!



Allahuakbar!!!Allah Maha Besar. Hampir setahun aku mengangur tanpa satu kerja pun nak melekat, maybe ini dugaan dari Nya tapi aku ttp redha. Walaupun aku berniaga burger tapi itu tak seberapa nak dibandingkan dengan beban kewangan yg aku ade sekarang ini. Harapan aku dan doa aku moga ape yg dirancang dan dibincangkan ngn ayah itu hari menbuahkan hasil. Cita2 aku nak menbuka sebuah kedai yg lengkap dgn alat2 hardware dan software komputer. Aku juga nak membuka sebuah cafe siber tapi menelan modal yg begitu byk. Ayah dan aku telah bebincang dan ayah nak melabur ke dm projek aku cuma aku perlu besabar sbb ayah sekarng memerlukan wang disbbkan ayah perlu menghadirkan diri di makhamah pada 1 jun 09 ini atas dakwaan "karaoke" tahun lepas. aku doakan ayah didenda dgn jumlah yg ringan. Sekarang aku hanya menumpukan pada "monster burger" tapi alhamduillah aku dpt juga meringankan sedikit bebab walau kadang kala memeningkan aku. Moge aku dpt meneruskan cita2 aku nanti. amin...!!!

Satu lagi tempat yg menarik!!!


Huh!!..cam biase la, aku nak la jugak promote kedai sendiri. Ape yg menarik kat sini?? Byk yg menarik contohnye setiap hari ada tayangan filem2 yg menarik lagi "the boom". Juga ade garai burger yg diberi nama "Monster Burger" antara menu burger yg ada ialah:
  • Daging Biase
  • Daging Istimewa
  • Ayam Biase
  • Ayam Istimewa
  • Benjo
  • Benji Istimewa
  • Oblong Istimewa
Alhamdulillah gerai burger aku dan berjalan selama 2 bula lebih dah. Ini berkat doa dan bantuan mak dan ayah. Kalo rakan2 nak wat "eyeball" di sini mmg sesuai. Ape2 harap rakan2 dpt datang ke gerai burger, kalo leh pulun la jugak burger sekali. Amin!!!

GiG!! Bising Bukan Jahat!!!

Mee KAri Hj Daud Bin Mat Jasak


Huh!! semalam aku ngn kwan2 dgn perut lapa mencari makanan. Dipikir2 sambil bejalan2 aku terpanggil utk singgah ke kedai mee kari yg famous di pekan ipoh. Alhamdulilah sampainya kami belum lagi ramai org dpt ke kedai tersebut jd kami pun terus duduk dan tanpa segan silu menempah mee kari kesayangan kami. Hehe...seperti gambar diatas mee kari famous ni mmg dari dulu lagi masih sedap dan berlemak. Aku cadangkan pada rakan2 kalo singgah ke mee kari famous ni panggil2 la aku sekali sbb aku ni mmg hantu mee kari. Rakan2 juga boleh menambah lauk2 kat mee kari famous, mmg best sebb bahan2 mee kari mmg segar dari ladang dan dipetik khas utk menbuat mee kari tersebut. Jdi ape lagi jum kite ke mee kari Hj Daud Bin Mat Jasak sekarang. Amin...!!!

Temuduga Terbuka DI JPN

Alhamdulillah pada 13 mei 09 yg lepas aku telah hadir ke temuduga terbuka di JPN jalan maxwell. Dlm kira2 7.30am aku dan kire2 930am baru la aku dpt numbor untk ditemuduga -136- . Walaupun penat menunggu untk mengambil numbor aku redha sbb mmg aku pun terlewat. Dlm perhatian aku kira lebih dari 800 org yg dtg utk ditemuduga pada hari itu, itu baru satu jawatan. Alhamdulillah, dlm pukul 2.00pm aku dipanggil untuk ditemuduga, mmg mengeletar satu badan aku mana tak nye, aku lame tak pergi temuduga ni jd persediaan aku hanya berbekalkan doa dan tawakal saje. Setelah aku duduk bersama dgn 4org YL yg jgk sama ngan aku utk di interview, ahli penel menanyakan soalan pertama "kenalkan diri masih2, kelulusan, tinggal dimana, pengalaman kerja, umur dan lain2" aku org ketiga yg disoal. Alhamdulillah soalan pertama itu aku jawab dgn tenang walaupun hati aku masih berdegup dgn kencang. Soalan kedua plak ialah "sila beri perbandingan antara pelajar dulu dan sekarang" jawapan aku " beza antara pelajar dulu ialah mereka didedahkan dgn dunia ICT dan teknologi. Mereka didedahkan juga dgn pengunaan komputer dan internet berbanding dgn pelajar dulu hanya merujuk pada buku dan juga guru itu sendiri jd pelajar sekarang lebih maju dan matang dari segi pendedahan ilmu secara terus" Itu lah jawapan aku, tapi utk 4org YL diorg menjawab pelajar sekarang lebih teruk sosial dan ahlak telah terjejas, bagi aku kalo kite ditemuduga jgn la jawab dgn jawapan yg negatif tapi terpulang la. Soalan ketiga pula " berikan sikap yg perlu ada pada penjawat awam dlm satu perkataan" Jawapan aku ialah " amanah ". Terus ahli penel menamatkan sesi temuduga kami. Nafas lega terus keluar dari mulut aku kerana penantian dan debar menunggu telah berakhir. Aku pun balik dgn harapan dan doa aku berjaya ditawarkan berkerja. Amin!!!

Taniah untuk Sahabat ku - Hazizul -

Taniah untk sahabat ku Hazizul kerana dpt menimang cahaya mata(puteri) yg pertama. Aku doakan agar dimurahkan rezeki dan di panjangkan umur.

Konvoi Jati Diri Negara - 24hb April dan 26hb April 2009


Alhamdulillah pada 24hb dan 26hb kami berjaya menjalankan tugas sebagai marshal utk program Jati Diri Negara anjuran Belia Perak Tengah. Terima kasih kepada En. Budiman selaku Pegawai Belia dan Sukan Daerah Perak Tengah memberi kepercayaan kepada kami utk mengiringi peserta dari Seri Iskandar ke Bukit Larut. Program bermula pada 3ptg selepas solat jumaat tetapi disebabkan masalah tertentu program terlewat sejam dan kami hanya bermulakan perjalanan ke Bukit Larut pada pukul 4ptg. Dengan bantuan pihak polis, konvoi dengan selamatnya sampai kira-kira pukul 7ptg walaupun salah satu kuda besi peserta konvoi mengalami masalah tayar pancit ditengah perjalanan. Pada 26hb pula kami memulakan perjalanan balik pada pukul 1tghari dan sampai di Seri Iskandar pada kira-kira pukul 5.30ptg. Marshal yg terlibat ; 9W2DRH (abg zul), 9W2FAN (wan cacing), Nik, 9W2KKX (mon). Diharap aktiviti seperti ini dpt diadakan selalu agar radio amatur dikenali oleh semua lapisan masyarakat. amin!!!