MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



Begin to do serious task….

Objective : Complete finding money for “meminang” …..arerere….serious task ni…..

Target : 15K (berpeluh nak menaipnye)

Time : End of this year…peh!!…..

Solutions :

  1. Double the work….OT time…..
  2. Find extra income….work at night….
  3. Sell lappy and camera…
  4. Loan  (reject)…

huh??!!!…ade 3 solutions je….so kene kerja kuat laa…hehe….ape lagi…kerja la yoep!….

…a week later….

Alhamdulillah….perkataan pertama yg mesti disebut setiap insan yg beragama Islam jika bersyukur pada Allah…syukur Ya Allah….kerana pertemukan aku dgn si dia….benar kata2 org yg menasihat aku… “Allah sengaja pertemukan kite dgn org yg bkn utk kita…kerana ingin menguji sejauh mana kita menerima dan redha atas semua dugaan nya….baru la kite dipertemukan dgn org yg benar2 sesuai utk kita”…..adakah kamu bersykur?….terpulang…

Seminggu yg berlainan…dulu tiap pagi mesti kosong…kini ade org wish morning…dulu kerja…kalo xde kerja menung2 atau layan lagu…sekarang….ade time kosong je…sms…sms….dulu tak pikir nak kumpul duit….sekarang kene la yek…sbb nak p pinang si dia…hehe…

Hurmm…seminggu dah…^_^

Aqua Timez – niji (Rainbow)

It'll be okay, just look up
It's okay, do you see the rainbow bridge?
We can finally smile beneath the same sky


When we re-tie our shoelaces, the wind pushes us forward
Let's continue our dreams beyond the light that spills from the sky
My heart beats within my chest, hope and fear pulsate through my veins
I wonder if it's really okay, I wonder if I can make it through it all


It'll be okay, just look up
It's okay, do you see the rainbow bridge?
It's formed in the sky by the tears you shed
Hey, I know you can see it in the distance
I can see it too, same as you
Our two skies now become as one
We can finally smile beneath the same sky


We were born with different skies, skies that reflect our memories
You have your own story and tears I know nothing about
I might have been smiling at the same time you were crying
There may be similar kinds of happiness, but I doubt that for sadness


You place a border on the future with 'promises' and adorn it with words
I'm sure you wanted a guaranteed tomorrow more than anyone


Like a single season that goes by
Let your sad times remain sad
Don't rush to turn them into happiness
It's okay, I'm here for you
It's okay, I'm not going anywhere
When it's time to run, I'll still run together with you


"Would that bridge form in a world without tears?"
The graffiti scrawled on the wall resembled someone's handwriting
You wanted to build a bridge to get away from sadness
But now I close my eyes and toss my umbrella away


It's okay


It'll be okay, just look up
It's okay, do you see the rainbow bridge?
Look up in your sky that has cried all of its tears
Hey, I know you can see it shining brightly
I can see it too, same as you
The rainbow of our bond has formed
And now
Our two skies will finally, finally become as one
And get us to run

Can i be your “Bear” ?

The soalan cepu emas pada si dia….adess...sbb aku hadiahkan si dia bear….soalan tue muncul laa…hope i can be her bear…arerere….ok ok…jum cite pasal 2 hari aku ke KL…ce cite ce cite….

3.30 pagi(sabtu-19hb feb 2011)

huhuhu….pepagi aku dah duk melepak kat stesen ketapi…alhamdulillah aku naik ETS…so perjalanan sgt2 selesa dan cepat…jd dlm pukul 6pagi begitu aku da sampai ke KL Sentral….msg kat si dia yg aku da sampai…huhu…dlm hati sgt2 la bedebar sbb 1st time jumpe…dedap dedap!!…arerere….last2 si dia dtg dgn kete “Owen” die…i like die bg name kete die “Owen”…..hehehe…aku pun masuk dan bg salam…sesungguh nya aku sgt2 la nervous tahap gaban…sampai lulut aku gegoyang…nyaris si dia tak pasan…ehehe….ok….terus si dia bwk aku ke restoran di area wangsa maju agak aku tuk sarapan…hehe….fuh!…aku jampi2 skit kat diri aku supaya kuat semangat….arerere….roti canai dan nescafe O menu aku pagi tue…si dia roti canai dan teh suam….bermula la perbualan kami….takkan nak cite kot ape aku n si dia borak kan…ade la…secret….hahaha…..so borak nye borak jam dekat kul 9 gitu..aku pun x pasti…sbb asik ngn si dia…waktu pun da lupe…hehe…mabuk nescafe!!…arerere….so terus si dia bwk aku ke budget hotel utk penginapan aku selama 2hari nnt…hehe…

IMG_0053 IMG_0051 IMG_0052

MY HOME HOTEL diberi mana…umm..not bad..sgt2 la selesa…arerere…bilik bersih…katil selesa…aircond sejukk!!!!….ade LCD screen…WiFi….penyambut pun mesra….huhu…..so aku pun check in…thanks si dia sbb suggest hotel tue…rehat la aku dlm bilik hotel tuee…sambil nak tunggu kul 11 sbb si dia dan aku mahu ke kenduri kawin rakan nya di hulu langat…siap2 dgn baju melayu…suar jeans…songkok…(baju kemeja hemsem aku ilang ntah kemane)..but yg sgt2 la teruja nye..si dia pun sedondon ngn aku…ahakz!!!…i like…cume aku ckp dlm hati…nnt si dia ckp syok sendiri lak aku ni….terus ke sentul utk amik kawan2 si dia…hehe…jumpe2 je kene mcm2 soalan…adess..sungguh la aku speechless…so aku drive ke hulu langat…sampai je…perut mula berbunyik…lapa..mcm tau tau je nak p kenduri..sabo perut…heheh….terus2 aku di lantik jadi jurukemere yg tidak terlatih…hehe..so kak non yg aku baru grab…mari kite jln kan tugas…huhuhu….snap sane..snap sini….mmg meriah kenduri tersebut…menu mmg sedap…siap ade tapai dan kueh ?????..aku lupe lak name die…adesss…..mcm biase la kan kenduri…masing2 sibuk nak bergambar utk kenangan…hehe…aku plak…mcm dilantik terus menjalankan tugas2 khas…amik gambar…hehe….

IMG_0094

Habis disitu terus la hantar kawan2 si dia dan aku pula dihantar ke hotel utk berehat….sgt2 la penat sbb hari panas dan kekurangan air….di sebabkan hotel yg selesa aku sgt2 la selesa bergolek2 diatas katil…hehe….malam nye plak…plan makan ngn si dia dan kawan2….kepci or piza?…hehe…susah betul nak wat keputusan…last2 piza jgk jd idaman…nyum!!!..sungguh la sedap mkn aritue…sbb mkn ngn si dia…hehe…menu…pasta…pizza yg baru tue..tak tau name…air 7up revive…and kek cokolat ade aiskrem atas…jgk lupe name die..huhu…thanks kawan2 si dia yg sgt2 sudi join kami…sgt2 la aku hargai…hehe..yela..leh mengenal kawan2 si dia dan boleh mengUp kan markah…hehehe…after dinner at piza hut tue….balik dan rehat kan diri utk esok….

zzzzzzZ……sungguh aku penat sampai tdur Tv terbukak…huhu….

20hb feb 2011(the Big day)

Lokasi- Zoo negara….

Sebelum tue hantar adik si dia ke station LRT….alhamdulillah adik si dia sgt2 la sempoi…hehe…thanks angah(panggilan si dia pada adik dia)…terus ke Zoo Negara…nak tau…itu 1st time aku ke sane…hehe…so dgn itu aku mentransform kan diri aku ke umur 8tahun…hahahah….teruja nak tgk gajah beb…huhu..plus plus dating ngn si dia….bermula la explorasi kami ke zoo negara….tapi sebelum tue nak minta maaf pada rakan2 silat…sbb tak menghadirkan diri ke UPSI…sgt2 la mohon maaf…..

Ok….dari tgk siamang ke aquarium ikan…penguin….burung….buaya…ular….kelawar…keluang….harimau…singa….emmm…kura-kura…tikus….umm…kijang…rusa…peh!!.sungguh la byk hewan2 di zoo tersebut…dan sgt2 la besar kawasan nyee..sampai rase nak tercabut lutut berjalan…hehe…cume kecewa skit sbb taman rama2 tak dpt pi..sbb dah terlajak jauh..nak patah balik….arerere…alamat bermalam di zoo negara la nnt…hehehe….si dia…thanks sbb jd tour guide yg comel..hehehe…terbaek!!….abis di situ…aku dan si dia terus plan utk mkn..sbb berjalan di zoo mebuat perut lapa plus plusssss….

Sambil menunggu angah….aku bertanya

“awk….adakah saya lulus?”

“awk rase?”….saye jawab “kalo tak lulus mesti tak kuar arini kan”

si dia mula tersenyum…. “lulus…”

aku plak “so…?” senyap sbb darah gemuruh aku dtg la plak…..

“so…ape?” si die tanye…aku plak makin senyap…alamak…aku gabra beb!!!….adesss…time ni la nak dtg nyeee…..

jampi skit2 bg kuat semangat…. “so….awk terima saye tak utk jd teman awk?”

“teman ape?….cube awk terus terang takyah bermadah2…”

alamak…aku makin gabra….huhuhu….dan aku aku hanye jawab “OK!”

tibe si dia menjawab “saya terima”

WOW!!!….WOW!!!…plus plus WOW!!….die sudi dan terima….hhuhuhuuhuhhhhu…keterujaan!!!!…aku sgt2 la happi…nak menari2 je…huhuhu…tapi control control…relex2…utk mehilang kan aku nye teruja aku pun borak2 topik lain….hehe…(aku ni tak romantik sgt…adess..propose dlm kete…)

tak lame lepas tue angah pun sampai dan terus ke kepci utk melantak…haha..lapa perut…dari situ aku dan si die mula mesra….sgt2 la aku syg kat si die sekarang ni yg dah ade dlm hati ini….hehe..malu nye akuuuu!!!….cintan cintun plak….hehe..tapi i likeeeee!!!…..

Tiket pukul 9malam…..so si die n angah terus hantar aku ke KL Sentral….2 hari yg takkan aku lupa….2 hari yg sgt2 gembira….utk si dia…harap permulaan ini akan berpanjangan…doa dan harap aku sgt2 la besar…moga berita gembira ini membuat si dia juga gembira…^_^

nota jiwa jiwa: aku udah ade buah hatiiiiiii!!!!…….heheheee…suke suke sukee!!…..gambo nnt upload….kemalasan melampau…heheheheehehe…..

IMG_0217 IMG_0069

yeke?…melake???

Semalam dlm aku berehat sejam waktu bekerja…aku pergi ke kedai mak utk makan tengahari walau waktu dah menunjukkan pukul 3petang…aku mmg selalu mkn lewat petang…sambil berehat2 sambil duk tepi dapur….aku tanye pada mak aku?… “mak…tuk pandai bersilat tak?”….jawapan mak…”agaknye la…tapi tuk kamu dulu mmg terkenal kalo p mana2…ckp nama Kulup Cua’ mmg org kat sane kenal”…..huh…agak berbangga aku mendengar nye….hehe…aku tanye lagi….. “mak…atuk asal dari mane?…”  “setahu mak…nenek moyang atuk kamu asal dari melaka” …..jeng jeng jegggg!!…wow!…melaka?….sbb aku terase teruja bila mendengar melaka….sbb aku pernah bersembang2 dgn org lama di kg aku dulu…mengatakan bahawa ramai dari org asal dari kg mak aku dari melaka…ini kerana waktu Sultan Mudzaffar Shah bermudik ke Kuala Kangsar…ade org2 istana yg tinggal dan berkahwin di sini….tapi utk mendapatkan kesahihhan cerita tue…aku pun tak pasti sbb ini berkaitan dgn sejarah….hanya Allah sahaja yg mengetahui…

Aku sebenarnya tidak langsung mengenali atuk….kerana atuk telah pergi dulu semasa aku kecik….sama seperti atuk sebelah ayah aku…aku hanye mengetahui beliau dari mulut ayah..emak dan ayah2 saudara aku…..umm…kan best dapat berborak dgn atuk kalo balik kg…leh la skit2 mendengar pengalaman dan petua2 dari atuk….

sebelah ayah aku pula…atuk aku dulu nya naib kadi…jd sape2 nak kawin waktu tue kene la jumpe atuk aku…uhuhu….menarik bukan….haha…mmg menarik kalo dpt jumpe….tapi Allah lebih syg mereka…aku sebagai cucu sentiasa berdoa moga mereka di sana tenang bersama-sama org2 beriman….amin!….

Sunday…

“Bila rasa gembira tepuk tangan”….clap!….clap!…..huhu….last night aku tdo sambil tersenyum….senyuman yg bg aku sudah lame aku simpan dan pendam….yela…sejak cerita dahula kala….aku sukar utk tersenyum sambil tertidur…ahakz!….kalo mak aku pasan ni…mesti kene perli tahap maxima ni…haha…adess…satu phone call yang mengambil masa 1 jam 11 minit mampu buat masa 24jam aku hari ni dgn mood yg sgt2 ceria…dah mcm kanak-kanak rebina yg mabuk rebina….hahaha….nyum!…..

“Org yg menang adalah dari org yg sabar”……..satu perkataan yg aku sgt2 pegang sekarang ni….byk perkara aku sabar dan menunggu…utk kali ini pun aku sabar dan sabar…harap berita dan cerita gembira di akhirnya nanti…amin!….

“Usaha tangga kejayaan”…..ayat yg dijadikan tema dlm latihan….alhamdulillah semalam walau byk kalah tapi seorg dpt pergi ke SUPER….sungguh2 seronok….walau bukan aku yg dlm gelanggang…aku hanya pelepas….tapi keterujaan melihat diorg berentap sgt2 membuat aku seperti berada didalamnya…zaman utk aku mungkin terlepas tapi aku tetap akan menurunkan ilmu yg tidak seberapa ini pada generasi bwh aku….huhu…taniah tuk husni sbb walau ko kecik tapi ko leh wat lawan yg tinggi dari ko tewas…peh!!…

Good mood…

Lately aku asik tidur lewat…tetapi mesti bgn awal…alhamdulillah…seawal 6 pagi…yela…selalunya bgn 7pagi kire awal bg aku…selepas tu mesti kelam kabut menunaikan ape yg fardhu…tapi sekarang aku mula bgn awal…cuma aku sorang tau puncanya…tiap pagi mesti dlm mood yg sgt2 ok dan terbaek!….pergi kerja pun semangat waja seperti kamen rider RX nak p menumpaskan raksasa….huh!…

Moto rosak…masuk bengkel tidak juga mengspoilkan mood aku yg serba ok ini…mcm ade suatu aura…mcm ade suatu kuase yg sentiasa menberi aku mood dan semangat….heh!…tersenyum sendiri itu pasti…menyanyi dlm bilik air satu kewajipan sekarang ini…

kadang2 hati tue bagaikan menari2 dlm badan ni…ahakz!…apesai…apesai…cume aku sorang je tahu….mungkin ini satu permulaan yg terbaek dlm hidup aku…mungkin ini satu cerita gembira dlm hidup aku…tapi aku ttp melangkah dgn hati2….melangkah penuh waspada walau sekarang ini dlm GOOD MOOD…!!!

Halal….Haram….Hallam???!!!

 

makan

Entri yg aku sendiri pun malas nak menulis nye…tapi atas sebb tuduhan yang agak besar jgk….jd nak taknak…kene la jawab yek….arerere…ape2 yg menjadi tanda tanye…org yg menuduh tue pun x menunjukkan bukti….arere…ape kess??…so takde kess la ekk….ok…berbalik pada kesahihhan kehalalan restoran Fusion Taro di syuen Hotel tue….ummm…..kalo org yg menuduh tue nak tau…sebelum pergi….aku pernah call dan bertanyekan status halal mereka…jawapannya “HALAL”….jadi cam ner ni…sorang tuduh haram…aku tanye halal….areree….

ape2 pun sampai nye aku ti restoran tersebut….aku terus melihat persekitaran…pekerja ramai budak2 Melayu Islam…siap ade yg bertudung….chef…org Melayu Islam jgk…umm…pun aku bertanyekan pada pelayan Melayu Islam yg comel…. “dik…halal kan makan kat sini?”….die pun jawab… “halal bang…sbb tema je japanese tapi masakan tetap halal….lagipun yg masak nye chef Melayu Islam”……aku pun membuat O besar dimulut…..sambil makan dgn tenang….ummm……

ce cite ce cite…..En yang menuduh….ade ke bukti2 yang mengatakan restoran tue haram..kalo haram…boleh la saye mengambil tindakan utk tidak lagi org2 Islam seperti saya ini terainaya…umm….sekian…..

Nota Buku Lima : setahu aku dlm Islam ade halal dan haram je….ade ke hallam….mee hailam ade laa….arere…blajo lagi yek!…..