MaSA


I made this widget at MyFlashFetish.com.



"OdahOne Giveaway | Bersamamu Hidup Ini Indah Semuanya"

huhu….kene tag dengan my sis cik ain….huhu…best2 sbb hadiah die sonok tgk…kalo menang leh hadiah kat si dia..mesti si dia suke….huhu….leh bayang kan si dia tersenyum riang….ohh!~~~….heaven nyee…hehehehe….ok..ok….

ODAHONE GA

Syarat-Syarat Penyertaan GA :

1. Warganegara Malaysia yang mempunyai blog
2. Menjadi follower bagi blog Odah + One = OdahOne

3. Buat satu entry berkenaan GA ini yang bertajuk;

"OdahOne Giveaway | Bersamamu Hidup Ini Indah Semuanya"

*Sila letakkan banner di atas di dalam entry tersebut & linkkan ke entry ini
4. Tag 2 orang blogger untuk JOIN GA

5. Sila tinggalkan URL entry yang anda buat pada kotak komen di bawah entri ini dengan format seperti  berikut ;

Nama : OdahOne

URL Entry : http://odahone.blogspot.com/2011/03/odahone-giveaway-bersamamu-hidup-ini.html


Tarikh Tutup :
30 April 2011


Peserta yang bertuah akan diumumkan dalam tempoh seminggu selepas TARIKH TUTUP penyertaan

 

 

 

kalo nak tgk hadiah die sile clik kat link ini…..Odah + One = OdahOne….arerere….hope menang la….doakan…amin!!!….so saye mau tag sape ekk dlm ini pertandingan….hohohoho….

Pertama : Miss B…i like…~~

Kedua : Si Dia..huhu…kalo aku tak menang…si dia menang…ok gakz…hehehe..i likee moree~~

MoM~~~ i love u soooooo muchhhhhh!!

IMG_1674

Happy Birthday to uuuuuu!!!…..happy birthday to uuuuuu!!….huhu…selamat hari lahir mak~~~….yes!!..semalam hari lahir ibu ku…wow!!…aku nyaris2 terlupa…isk2….sorry yek mak….hehe….doakan mak moga panjang umur dan murah rezeki….anak mu ini tak puas lagi bermanja…walau dah tua mcm ni anak mu ini tetap nak manje2…hehe….arereree….thanks sbb wat kuah tempoyak the best in whole world….thanks sbb selalu marah2 sbb tak kemas bilik…hehe..adesss….thanks sbb selalu masak masakan yg sedap2….thanks sbb tak jemu menjage anak mu yg boncet ini….terima kasih segala nya mak…huhu…nak tulis entri ni rase nak nangis la plak…terharu ngn jasa my mom….pasni nak banje mak makan puas2….jum mum kite merewang…hehehehe…..happy birthday mak…along syg mak!!!!!!!

Wah!!…sudah sebulan…

Entri agak jiwa-jiwa kali ini…hehe…yela kan aku ni sekarang ngn mood jiwa-jiwa…hahaha…adesss….

wow!!…sudah sebulan rupenye aku dan si dia…alhamdulillah…syukur sbb ikatan yg kami bina nampaknye semakin utuh dan kuat….si dia pun byk bertolak ansur kerana jarak kami yg jauh. Terima kasih sgt2….hargai sgt sepenuh jiwa raga…peh!!…sama-sama kite berdoa yek syg…hehe…

Happy sebulan anniversary!!!…walau sebulan…aku sungguh bersyukur pada Allah….moga ikatan ini menjadi lebih kukuh lagi dgn ikatan yg sah di sisi Allah….hope plan hujung tahun ini menjadi yek….gambateeee~~!!!…kumpul jgn tak kumpul….ehhehe

IMG_0183

Pray for Japan….

IMG_1635 copy

Lagi2 Photo!!….

editpisang

Lagi2 gambo!!….aissh…aku ni dah kemaruk tangkap gambar kebelakangan ni….hehe…adess..kak NoN jgn goda saye tangkap gambar….ni gamba pisang!….so pisang bagus tuk perut jika ade sebelit….dan sedap….xmo mkn byk2 ok…nnt kawan ngn fan num satu pisang ni…hehehe…….arerereere….

Photo lagi!!

edit4 edit9

I loike!!…this two photos aku amik mase ade jemputan bergendang di Kg Tengah, Parit, Perak…..hehe….yg bergendang tue my pren Lan dan yg bersilat tue Leman….posing terbaek dari diorg…hehe…nice….thanks pada tuan rumah yg melayan kiteorg sgt2 ramah dan best!!…hope boleh bergendang lagi!!….

Rest in peace bro!!…

 

Hari ni pas solat jumaat satu deringan henpon….dari rakan aku epoi shamlan….

“Assalamualaikum”

“Waalaikumusalam, yes bro…apesai2?”

“Saiman meninggal….dak sekolah kite dulu”

“Hah! inalillahwainalillahirojiun….bio betul bro…” aku terus terduduk dan termenung…

nampaknya Allah lebih menyayangi mu wahai sahabat….tenang bersama org2 beriman disana….Al-Fatihah dari sahabat2 mu di sini….

 

Saiman Bin Basri

1983 – 2011

rest in peace bro!!

dem!

 

Arini jepun di landa tsunami yang teruk….

tapi kenape ade org masih tidak ade hati dan perasaan mengunakan kesengsaraan orang lain menjadi bahan topik lawak mereka!!!….dem!!…..yes!!…mereka bukan satu warganegara dgn kite tapi tidak kah agama kita mengajar supaya bertimbangrasa dan ade sifat2 keperikemanusian….isk!!..

“Ultraman….jepun kene tsunami!!!”

note penampo: ape la die rase kalo die sendiri dilanda musibah org lain jadikan bahan lawak….

Photo!

Okies….the photo of the day….just snap mase kerja….hehe…love the photo sbb suddenly dak keje ni letak tangan die depan lens…hehe…malu la tue…hehe….gambar tangan yg nice…arerere……sile2 komen….takde edit lebih2..just letak effect gelung2 tue jee….

IMG_0830

^_^

Aku, si dia dan zoo

 

Cerpen: Aku, si dia dan zoo

Berjalan di zoo memang memenatkan. Apa tah lagi jika berjalan di dalam waktu matahari sedang garang tegak di atas kepala akan tetapi dengan si dia, aku tidak kisah sama sekali. Ya, makin lama aku berjalan dengan si dia makin itu hati aku sangat terpaut kepada si dia. Mungkin si dia tidak sedar, aku selalu memerhati wajah dan memerhati gelagat yang kadang kala membuat aku tersenyum riang.

“Awak! Buaya!” sambil si dia menunding jari ke hadapan.

“Mana-mana?” aku seperti budak kecil yang berumur 8 tahun terkinja-kinja melihat buaya.

Memang sangat besar buaya yang ditunjukkan. Aku pula walau memegang kemera akan tetapi disebabkan asik melihat buaya terlupa untuk mengambil gambar.

Tiba-tiba terdengar satu suara ngauman yang sangat kuat kedengaran dari hujung sana.

“AAuuuummmm!”

“Harimau!” aku meneka

“Singa la awak” dia pula meneka

“Harimau”

“Singa”

Permainan teka meneka pula kami langsungkan di tepi kurungan harimau kumbang yang sedang terbaring merehatkan diri kerana kepanasan. Aku meneka ngauman itu ngauman harimau. Si dia pula meneka singa. Sambil meneka kami terus menuju ke tempat bunyi ngauman itu. Tersenyum sebentar aku kerana tekaan aku salah. Belum sampai ke tempat itu aku sudah mengetahui tekaan aku salah kerana ada papan tanda tertera perkataan singa. Si dia mula menunjukkan satu senyuman.

“Haaa! Singa kan awk, saya dah bagitau awak je yang nak cakap rimau”

“Baek! Awak betul”

“Hahaha! like like” si dia keriangan sambil berjalan menuju ke kurungan haiwan yang lain.

Aku pula puas, puas kerana dapat memberi satu kegembiraan pada si dia. Walau sedikit tetapi berbaloi-baloi. Pengembaraan kami bermula lagi, mencari taman rama-rama. Sudah separuh zoo kami mengembara papan tanda taman rama-rama satu pun tak ditemui. Kaki mula menunjukan tanda-tanda keletihan dan kepenatan. Si dia juga aku lihat kepenatan akibat diserang kepanasan dan perjalanan di dalam zoo yang agak mencabar.

“Nampak nya taman rama-rama kita ni melarikan diri kot” aku cuba membuat lawak

“Heheh! Awak ni, cuba tanya kat kaunter tu” si dia membuat cadangan

Aku terus bertanyakan dan jawapan yang agak mengecewakan kerana kami sebenarnya terlepas jauh dari taman rama-rama tersebut. Lokasi di sebelah kadang harimau. Adus! mungkin asik mahu meneka harimau atau singa tadi menyebabkan masing-masing terlepas pandang. Disebabkan masing-masing letih, kami pun membuat keputusan untuk keluar dan pergi menjamu selera kerana perjalanan di dalam zoo membuat perut masing-masing lapa.

Menerima seadanya…..

 

Aku baru lepas membaca satu blog rakan…rakan jauh tapi agak rapat dengan aku…cuma kebelakangan ini dia tak ceria…jadi aku terus ke blog…rupa2nya ade krisis rumah tangga yang menyebabkan die bermuram durja…rakan aku ni seorang wanita…

umm…pendapat aku every gurl in this world bila ade boypren or husband….mereka kalo leh mahu bermanje dan meluahkan kasih syg mereka pada hubby mereka….ade ke yg ade boypren takmo berkasih syg??….arerere….aku bukan la expert dlm hal hal bercinta ni…cuma selama hidup di bumi Allah ni…setiap perhubungan antara lelaki dan perempuan kene ada sifat memahami, tolak ansur, menerima seadanya, berkorban dan yang penting kasih sayang la…kalo takde kasih sayang…ape yg aku sebut di atas tue akan langsung hilang….

memahami…yup…aku sebagai lelaki…kini ada si dia….alhamdulillah si dia sgt memahami tangungjawab aku di sini….memahami ape yang aku ada dan apa yang aku tiada…memahami kekurangan aku…dan paling penting memahami perasaan aku…aku juga begitu…..perlu memahami si dia…jika si dia sibuk dgn tugasan….tak perlu la memaksa si dia sms atau call…jika si dia kepenatan…beri si dia semangat…

tolak ansur dan berkorban….bukan la berkorban suruh sembelih lembu atau kambeng…arerer…berkorban bg aku…dari segi masa…perasaan…wang hengget…dan ape2 yg boleh dikorban kan….arerere….yela..kadang2 kite akan terjumpe situasi yang mane kite dan si dia mahukan sesuatu….bg aku kalau perkare yg aku perlukan itu leh ditangguh…aku dulukan perkara si dia…selepas itu baru la aku selesaikan hal yg aku tangguh kan tue…kadang2 kite tak leh nak pentingkan diri semata-mata….penting diri umpama kite takde org lain disisi kite…cuma kite je dlm dunia ni…kalo korang rase camtue…jgn duk kat bumi..p duduk planet pluto…arerer…

menerima seadanya….dulu aku pernah berkawan ngn sorang gurl ni…pada mulanye die ok…cume aku lihat bile aku kuar ngn die…die agak mencover2 dan selalu menjarak kan diri die pada aku…aku ingat ketiak aku bau masam ke…arere…rupe2nye die malu kuar ngn aku sbb aku ade perkataan buncit di perut…yes!…abg boncit….hehhe…die malu sbb aku gemuk…adess…hina sungguh rasenye pada waktu tue…jd aku amik keputusan utk undur diri..bia la die mencari lelaki yg ade six pack die perut nyaa…hahaa…..jadi kalo ingin bercinta…terima la org di sisi kite dgn seadanya…sbb bile kite menerima…org itu akan sendiri perbaiki kelemahan yg ade pada nya…dan kite hendaklah sekali membantu sbb dgn itu kite juga membantu diri kite supaya lebih dan lebih syg pada dia….betui ke?…betui la tue aku rase…hahaa….

kasih dan sayang….the most important resepi dlm sesuatu perhubungan…yup yup yup…tanpa nya…tak kan ade rase bahgia…happi…syukur….dan segala2 perasaan yg baik…yela..kalo kite dah xde rase syg…cam ner kite nak syg org tue kan kan kan….kalo takde perasaan kasih..mcm mane nak berkasih ngn org tue…so kasih sayang sgt2 la perlu…sbb itu permulaan dlm perhubungan….dari sayang timbullah kasih….dari kasih timbul lah cinta….dari cinta timbul la segala2 nya….hehee..adess…jiwa2 lak ayat aku ni….

last sekali…ingat pada yang Esa…selalu berdoa…selalu bersyukur…sbb tanpa keredhaan dari Allah…hidup kite langsung tiada berkat…sentiasa dekat pada Nya…bile kite dekat pada Nya…kite akan menjadi org yang tenang…orang yang bertimbangrase…orang yang penuh dengan tanggungjawab….bak kate ustaz aku mase sekolah dulu… “kalo kite lupa Allah…Allah tak rugi apa-apa…tapi jgn lah Allah melupakan kita…sbb kite akan sgt2 sensara…tiada rahmat..tiada rezeki….tiada apa-apa dari Nya”…..jadi renung-renungkan lah dan selamat beramal…^_^….

Futsal….arerere….

 

Ahad lepas…ade pertandingan futsal…aku x main…haha…just dtg nak snap2 gambar je…just dtg nak tgk org main futsal je…sbb team membe aku ade main…di sponsor oleh YB Kash….thanks YB…hope pasni ade sponsor lagi….hehehe…

IMG_0748 

IMG_0749

 

IMG_0751

IMG_0763

IMG_0772

IMG_0780

IMG_0797

Pemain Malaysia yg keletihan…arerere….aku suke dak bedua ni…setia dgn ayah die…ayah die main futsal diorg duk bg support….hehe…siap yang baju kuning tue ade bwk botol susu lagi..sungguh la cute miut…hahaha…last2 diorg tewas….sorang tido atas beg…sorang tido atas kerusi…alhamdulillah waktu tue cuaca hujan..so diorg tido ngn selesa….terbaek!….bakal pemain Malaysia kelak….amin!!….

Kene tag….huhu..senyum paling the best!!….

 

IMG_0724

P1070972

P1080745

Dlm duk pening memikirkan mase depan….tiba2 aku di tag oleh sis aku yg comel…hehe..cik ain…nah amik ni….pin bro yg paling best seklai senyum….huhu….ok ok…gambo 1st tue time karok ngn amoi2 jelita di ipoh…wow!…1st time di culik oleh amoi2…peh!!….second gambo…time mkn mcD ngn adik2….adess…senyum ka tue…tarok jee..huhuh……yg num tige lak…wit my kat Teluk Senangin….senyum paling ikhlas…sbb i love my mum….muuuahhh!!….hehehe….aerererere…..terbaek!!!!…..

….termenung panjang….

Umur dah 28 tahun….

Bujang…..tapi gatai nak kawin….

aset….moto nyamuk…laptop…sebijik kak non…

duit….kire2 dlm dompet sekarang ade rm 3….

korje….ngn org….baiki komputer….

gaji…cukup2 mkn……

ummm…aku pikir2 dari segi kewangan sekarang ni aku sungguh la kureng….mmg manusia boleh hidup tanpa duit…tapi tanpa duit…segala-gala tak menjadi….duit mmg menjadi bahan pemikiran aku sekarang ni….umm…mane nak cari duit…kerja lebih masa??….kerja part time…?…adess…agak berat rase nye aku mencari jalan mengumpul duit sekarang ni…tapi insyallah…selagi daya aku akan kumpul dan kumpul….segala aktiviti yg mengeluarkan duit…aku akan sekat dan batalkan…maaf la kengkawan…kalo nampak aku akan mengurangkan aktiviti keluar bersama korang…sbb nak mengumpul duit….hehe…mase depan beb….hehe…padan muke aku jgk sbb tak mengumpul dari dulu…ade la jugak mengumpul skit2…tapi xde la byk sgt….so…kene la ubah skit perancangan….hope projet Kak Non ni menjadi la..ade la side income…amin!….moga perancangan aku n si dia di makbulkan Allah….amin!….go go gambate!!..

5 Tabiat saya ~~ kene tag…

Huhu…duk pikir2 entri terbaru..tibe dlm wall Fb tuan punye blog AKU TAK FEMES anto msg…bahawa se nye aku di tag….huhu…..baek!….saye jawab tag anda….arerer….5 habitat tabiat saya…huhu….tag ni dpt hadiah…..arerer….tapi aku xmo join la…bkn nye aku sombong tapi tak larat nak tag org…hehe…(tulis dlm mood mengantuk)….arerere….baek!..jum tulis…

5 tabiat aku ialah…..

  1. Bangun pagi mesti cari air kosong…..kalo tak rase tak sempurna……..
  2. Tidur….mane2 aku sempat melelapkan diri…aku kan lelap…walau pun tgh memandu….alamak…teringat excident tahun lepas…….bahaye2…dont sleep n drive….
  3. Tangkap gambo….waaa….ni mmg tabiat aku…sejak dua menjak ade Kak NON ni….aku makin rancak….hahahah……
  4. i love to eat…..nyum!…mencari makanan yg sedap2 mmg tabiat aku…plus kalo makanan tue jenis yg pedas dan mengiurkan…..hahaha……akan aku promote dlm blog…
  5. i love to write….aku akan menulis jika happi…jika sedih….itu dah jd sebahagian dalm diri….dlm half of my story in this blog….arereere……..

so…5 tabiat yg aku leh tulis…hehehe……so thanks cik nurrul ain sbb tag saye…..alangkah rase diri ini famos amos lak….heheheh………